Kauza Čapí hnízdo škodí vládě, varuje předseda lidovců Pavel Bělobrádek

24. březen 2016

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka kauza Čapí hnízdo snižuje kredit vlády a situace je vážná. Řekl to během návštěvy Spojených států den po mimořádné schůzi sněmovny kvůli údajnému dotačnímu podvodu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„Pan Babiš – podle toho, co jsem si přečetl – potvrdil, že došlo k převodu majetku na jeho příbuzné, aby to potom bylo zase převedeno na Agrofert. Takže to bylo evidentně účelové a považuji to za eticky přinejmenším sporné.“

Podle něj je tak na Babišově zvážení, jestli by měl odstoupit. „Já myslím, že ta situace je celkem jasná. To si musí vyhodnotit pan Babiš, eventuálně pan premiér,“ poznamenal Bělobrádek.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že názor na kauzu nezměnil. „Neměl jsem od mimořádné schůze Poslanecké sněmovny žádná velká očekávání. Byla to schůze, kterou iniciovala opozice. Asi má na to opozice právo, aby takové jednání vyvolala, ale můj názor je stále stejný.“

„Domnívám se, že musíme počkat na výsledek policejního šetření, musíme počkat na výsledek šetření OLAFu (Evropského úřadu pro boj proti podvodům, pozn. red.) a teprve na základě faktů, která budou na stole, bychom se měli rozhodovat a měli bychom si činit definitivní názor,“ míní Sobotka.

Marginální záležitost, říká místopředseda ANO

Podle místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka jsou Bělobrádkovy výroky na debatu v rámci koalice. Šéfové vládních stran by o tom mohli mluvit na schůzce koalice začátkem dubna.

„My to nepovažujeme za kauzu, je to spíše mediální kauza, která má za cíl poškodit pana Babiše a hnutí ANO. Nás především zajímají dobré výsledky společné vlády koalice, která vrací peníze lidem, která zvyšuje ekonomiku. České republice se začíná konečně dařit, takže pro nás je to marginální záležitost,“ řekl Faltýnek.

Včerejší mimořádnou schůzi sněmovny poslanci na návrh ČSSD přerušili do doby, než se ke sporné dotaci vyjádří Evropský úřad pro boj proti podvodům. Politici z různých stran se shodují na tom, že to může trvat měsíce.

Čtěte také

Kauza Čapí hnízdo
autoři: lej , mkp
Spustit audio