Katolická církev v Polsku se potýká s problémem odpadlíků

10. březen 2007
Zprávy

Každý pátý kněz opouští katolickou církev a ze seminářů odchází více než polovina studentů teologie. K těmto číslům dospěl polský list Życie Warszawy na základě rozhovorů se sociology církve.

Církev žádné oficiální statistiky nezveřejnila. Problém odpadlíků je jedním z tabu. Podle sociologa Józefa Baniaka jsou příčiny odchodů z církve různé. Někteří známí a uznávaní kněží odcházejí kvůli neschopnosti církve vypořádat se s minulostí, zejména po posledních aférách kolem spolupráce některých duchovních s bývalou státní bezpečností. Jiní vyměnili sutanu za civilní šaty kvůli alkoholu, neshodám s nadřízenými nebo sexuálním deliktům.

Kněz Piotr Dzedzej na základě rozhovorů s 30 bývalými duchovními připravuje knížku, která by měla vyjít na podzim. Popisuje v ní například historii opětované lásky mezi jedním knězem a vicemiss Polska. Článek v listu Życie Warszawy vyvolal živý ohlas internetových čtenářů. Mnozí z nich církev brání, jiní popisují konkrétní zkušenosti. Jeden čtenář například napsal: Můj farář chodí za slečnou a vikáři běhají za chlapci.

autoři: mdo , mta
Spustit audio