Kateřina Neumannová: Kde jsou kopce a sportovci, tam to mám ráda

18. září 2014

Olympijská vítězka, mistryně světa v běhu na lyžích, ale i maminka 11leté Lucie. Přezdívá se jí i Česká královna bílé běžecké stopy. Řeč je samozřejmě o Kateřině Neumannové, běžkyni na lyžích.

Českou republiku reprezentovala nesčetněkrát na velkých sportovních kláních během své více než čtvrt století dlouhé běžkařské kariéry.

14. září dorazila do Ústí nad Labem na půlmaraton. Přibližně hodinku před startem ji vyzpovídala naše redaktorka Jaroslava Mannová. Zajímalo jí třeba to, jaký má profesionální běžkařka vztah k severním Čechám.

„K Ústí nad Labem mám vztah pozitivní – už jen proto, že je to krajina hornatá, ve které se sportuje a lyžuje. Mám tu spoustu kamarádů, byla jsem tu pracovně i soukromě, takže Ústí trochu znám,“ svěřuje se Kateřina Neumannová.

K Liberci má ale vztah hlubší. „Je tu Dukla Liberec, oddíl, za který jsem od roku 1994 závodila, takže, i když pocházím ze Šumavy, to tu trochu znám, v Jizerkách jsem občas trénovala, znám jak Bedřichov, tak Jizerku, ale doma jsem na Šumavě,“ dodává Neumannová.

Sama plánuje návštěvu Liberce začátkem února, kdy se tam bude konat Světový pohár ve skocích na lyžích a v severské kombinaci…

Pokud se tedy na tuto velkou sportovní událost chystáte, možná budete mít štěstí a potkáte i usměvavou sportovkyni Kateřinu Neumannovou, která před nedávnem dokončila studium vysoké školy. O tom ale třeba až v jiném rozhovoru s olympijskou vítězkou…

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio