Kateřina Kryšpína Kotíková ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

V Brazílii začne už za 5 hodin mistrovství světa ve fotbale. Při úvodním zápase nastoupí v Sao Paulu domácí Brazílie proti Chorvatsku. Tento šampionát je nejdražší v historii. Jen do infrastruktury a opravy stadionů investovala země v přepočtu 283 miliardy korun a miliony Brazilců to má politikům za zlé a vyrážejí do ulic protestovat. Peníze se prý raději než do fotbalu měly investovat třeba do zdravotnictví nebo do školství.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Naruší stávky i mistrovství světa? Budeme se ptát. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Češka žijící v Brazílii Kateřina Kryšpína Barros da Rocha. Já vás zdravím přímo do Rio de Janeira. Dobrý den.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiDobrý den. Jak se máte?

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMy se máme tady v Praze výborně, ale předpokládám, že to je nic ve srovnání s tím, jak se musíte mít vy v Brazílii, kde právě už za 5 hodin všechno vypukne. Ten první zápas se sice hraje v Sao Paulu, ale Rio de Janeiro je další veledůležité místo, kde se bude šampionát odehrávat. Jak to tam vypadá právě teď?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, máme krásný počasí, sluníčko svítí, spoustu bláznivých lidí po ulicích, troubí na takový ty klaksony a všichni jsou děsně nadšený.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy, pokud se nepletu, tak bydlíte kousek od Copacabany. Copacabana, to je pojem.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiBydlím přímo na Copacabaně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy bydlíte přímo na Copacabaně, takže ta pláž, tam to vypadá teď jak v tuto chvíli? Všude jsou turisté, fanoušci v různých dresech, nebo si to představuju naivně?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiAno, ano, no, vypadá to jako sjezd spojených národů světa, protože spoustu vlajek, každej oblečenej do svý vlajky, do turecký, do mexický, všude, je to děsná sranda.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy, když se teď podíváte z okna, tak vidíte na Copacabanu anebo ne?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTeď momentálně na ni nevidím, ale celé Rio de Janeiro, i vlastně ulice, kandelábry, všechny stromy jsou obalený do žlutozelených dekorací a je to moc fajn. Všechny auta mají vlaječky a všichni jsou nadšený.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vy máte také dres na sobě?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, mám, už jsem si dneska ráno koupila tričko, je na něm napsaný "řádem k pokroku", což je i na brazilský vlajce, takový žlutozelený, je moc hezký.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže fandit budete nepochybně Brazílii už jenom z toho ...?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, bohužel, Češi nepostoupili, prohráli s Polákama, tak musím fandit Brazilcům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘekněte mi, reagovali obchodníci rychle na začínající mistrovství světa ve fotbale, hodně to všechno zdražilo v Riu?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiCeny se zdražily, to je pravda, i takové ceny jako taxíky a ten, to mistrovství přineslo velký obchodní obrat, je to znát.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA je to znát třeba, když byste si šla sednout na kávu na Copacabaně, kolik by teď stála káva a kolik stojí, když není mistrovství světa ve fotbale?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTak já myslím, že zrovna na kávu nebo takovou tu kokosovou, kokosové mléko, tak, že se to neodrazilo, ale spíš se to odrazilo, co se týče služeb, jak jsem už se zmínila, taxíky a tak podobně, jako služby, obsluha.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to znamená dvojnásobek oproti tomu, jak je to normálně, nebo takhle se to nedá vyjádřit?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTo ne, ale tak o 20, 30 % je to asi trošku dražší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKateřina Kryšpína Barros da Rocha je z Rio de Janeira hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy žijete v Rio de Janeiru už 8 let. Co vás vlastně přivedlo do Brazílie?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, do Brazílie jako takové, já jsem studovala sociokulturní antropologii na Karlově univerzitě a vždycky jsem četla takové ty knížky o indiánech a tak asi mám v sobě trošku krev dobrodruha, strašně mě to zajímalo a přitahovalo. A pak jsem poznala svého prvního manžela, který mě vlastně přivezl do Brazílie a já jsem se do Brazílie zamilovala, to bylo asi tak už před 16 lety. No, a od té doby moje láska k prvnímu manželovi nevydržela, ale vydržela láska k Brazílii a od té doby jsem se do Brazílie stále vracela až teďko před 8 lety jsem se přestěhovala do Ria nastálo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNastálo jste se přistěhovala kvůli někomu nebo kvůli tomu, že zkrátka už jste si nemohla pomoct, protože ta Brazílie vás natolik fascinovala, že jste si říkala to je vlastně místo, kde já chci žít?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTa fascinace Brazílií tady vždycky byla a vždycky jsem měla pocit, že tady žiju na 100 %, i když je to o hodně těžší v porovnání třeba s Čechami, ale potom takový jakoby tou rozbuškou toho mého stěhování byl můj druhý manžel, který je Brazilec a tak jsem se přestěhovala sem do Brazílie kvůli němu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA žijete na Copacabaně, což samozřejmě musí být krásné. Ale je to opravdu všechno takové krásné? Jsou Brazilci tak, jak se o nich mluví, velmi milí, hned vás přijali, nebo to nebylo úplně tak jednoduché?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiPro mě to bylo úplně fantastický. Jak Brazilci třeba i v zaměstnání, tak i rodina mého manžela, všichni byli úplně úžasní, přijali mě s celým srdcem, otevřenou náručí. Jak mě, tak i mého syna, protože já jsem přijela s šestiletým synem a bylo to úžasný a každý den se od nich něco učím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste už o tom mluvila, že jste vystudovala sociokulturní antropologii na univerzitě tady v Praze, čím se ale živíte hlavně v Brazílii? V tomto oboru předpokládám, že jste nezůstala.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNe, bohužel se mi, nebo bohužel, asi jsem ani moc nehledala, v tom oboru nepracuju a pracuju v oboru hotelnictví a turismu, což je velice jednoduchý tady v Riu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJe to jednoduché v tom, že v tomto oboru je snadné najít práci.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNajít práci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle ostatně, obecně by se dalo v tuto chvíli říct, že v Brazílii nebude velkým problémem hledat práci. Když jsem se dívala na čísla, tak mě překvapilo, že nezaměstnanost v Brazílii je nižší než 5 %. Co se z toho dá usuzovat, že opravdu ve velkých městech třeba bez problémů se dá najít práce a dá se i prací dobře uživit?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, já mám někdy pocit, že v Brazílii nepracuje jenom ten, kdo opravdu nechce. A práce je tu spousta. Další otázka je, jak je placená. Někdy ty platy opravdu nejsou na výši nebo tak, jak by měly být, ale práce určitě je tu hodně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPrůměrný plat, když jsem se dívala, je v Brazílii v přepočtu na koruny nějakých 18 tisíc korun měsíčně, tady v České republice je to zhruba 26,5 tisíce korun, takže to je jedno takové číslo jen pro srovnání. Ale můžeme si popsat, jak vlastně průměrný Brazilec žije? Když byste měla srovnat třeba průměrného Čecha průměrného Brazilce?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiPrůměrného Brazilce hledat je velmi těžký, protože Brazílie jako celej národ, vlastně vy si musíte vzít, že mají 500 let otroctví, takže tady je spousta černochů nebo vůbec jakoby původem z Afriky a z tý Afriky to taky nebylo jenom z jednoho místa, máte saharskou, subsaharskou Afriku a byli tam Arabové, islámci, do toho nějaký z Mosambiku, z Angoly, takže jenom, když si vezmete tuhle tu etnickou obrovskou skupinu těch černochů, tak hledat mezi nima průměrnýho, taky už je těžký. A do toho ještě máte Portugalce, Holanďany, Italy, Němce, Poláky, všechny možný tyhle ty imigrace, takže, a do toho samozřejmě indiáni a původní obyvatelstvo a Španělé, takže hledat jako nějakýho obyčejnýho Brazilce je dost těžký, což je taky hezký na Brazílii.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, já jsem myslela, to nepochybně, to musí být fantastické, ale myslela jsem spíš tak, jakým způsobem žije běžný Brazilec? Jestli má dvoupokojový, třípokojový byt, převážně se snaží žít ve velkých městech, jakým způsobem se to dá třeba porovnat s tím, jak se žije tady u nás v České republice?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTo je právě ta další otázka, to je vlastně taková konsekvence toho, co jsem říkala před chviličkou, že tím, jak oni mají strašně různorodé kořeny, tak ta společnost je obrovsky různorodá. Máte lidi, kteří žijou jako šestičlenná rodina v jednom pokoji, a pak máte zase lidi, kterým přijde normální, že mají osmipokojovej byt a jednu chalupu u moře a druhou chalupu v horách, je to ta, ta společnost tady je strašně moc diversifikovaná.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaOd chvíle, kdy se rozhodlo, že mistrovství světa bude v Brazílii a země začala investovat do opravy infrastruktury, tak začaly i velké protesty. Lidem se hodně nelíbí, že se opravují nebo opravovala letiště a stadiony a chtěli, aby vláda ty peníze využila jinak. Pořád ještě se protestuje i třeba dnes, jsou protesty v ulicích?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNe, ne, tak poslední měsíc nebo posledních 14 dní už jsem žádný protesty nezaznamenala, nicméně určitá nespokojenost tady samozřejmě je, protože i když by nebylo žádné mistrovství světa, tak ta Brazílie má jakoby akutní problémy se zdravotnictvím, se školstvím, s infrastrukturou a díky tady tomu velkému, tady té velké události, tak oni opravdu vidí, že ty problémy, které už měli, tak se jakoby neřešily, a ty peníze, které přišly, se investovaly do něčeho jiného, a to myslím, že je štve.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA do čeho podle nich by se měly investovat, tedy do školství, do nemocnic, a to z toho důvodu, že třeba zdravotnictví je opravdu na špatné úrovni v Brazílii? Vy to můžete asi porovnat, žijete tam 8 let.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiJá třeba osobně si platím jakoby pojišťovnu, takže úroveň mých zdravotních služeb je úžasná, to není ani na jedničku, to je na jedničku s hvězdičkou, ale většina, většina populace si žádné, protože tam není povinné zdravotní pojištění, takže oni si nic neplatí a jsou pak, spoléhají na to, jaké služby dostanou ve veřejné nemocnici. A úroveň tady toho veřejného zdravotnictví je opravdu smutná.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJakým způsobem smutná konkrétně?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, že nejsou prostředky, nejsou lehátka, takový úplně základní věci, který by nám připadaly jako normální, tak v té nemocnici chybí. Není to ani, jako že by se ti doktoři jako nesnažili jako tak, ale je to tím, že prostě není, že ten stát do toho neinvestuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProtestující také říkají, že by se měly peníze investovat do školství. Troufnete si posuzovat, jaké je třeba brazilské školství?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiŠkolství v Brazílii je jakoby zrcadlem také toho zdravotnictví. Máte soukromé školy, církevní školy, které jsou placené, a jejich úroveň je úžasná. Mají třeba vyučování už na základní škole ve dvou jazycích, pak třetí jazyk trošičku dál, jako jejich úroveň je velmi dobrá, a pak jsou další školy jako třeba městské a státní, jejichž úroveň už není tak dobrá. A právě lidi, kteří nevydělávají hodně peněz a jsou závislí na tady tom státním městským školství, tak úroveň není dobrá, no.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPodle průzkumu si 3 ze 4 Brazilců myslí, že během 7letých příprav docházelo ke korupci. Patříte také k těm, kteří si myslí, že bez korupce ta příprava na mistrovství světa ve fotbale neprobíhá?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTaké k nim patřím, bylo hodně korupce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaV čem konkrétně? Dá se to nějakým způsobem popsat, kde se uplácelo?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTak já si myslím, že to je jako v Čechách, kdo dostane ty velké zakázky a je to taková jakoby skupina lidí, které si ty zakázky tak nějak nahrávají a tak podobně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA psalo se hodně o tom třeba v tamních novinách, jsou nějaké konkrétní případy, nebo jsou to jenom takové řeči, které se trousí mezi lidmi?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiJá žádné konkrétní případy neznám, ale vím, jak to v Brazílii funguje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže si neděláte žádné iluze, že by všechno probíhalo podle pravidel?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTak nějaké pravidla jsou a i když se třeba tyhle ty zakázky přidělují těm, kteří je přidělit chtějí a dostat chtějí, tak nějakým způsobem se snaží to dělat v rámci těch pravidel, aby to nebylo vidět.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKateřina Kryšpína Barros da Rocha je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Novináři, kteří jsou teď v Brazílii, tak popisují, že jsou pořadateli mistrovství světa velmi často informováni o hrozících krádežích. Dá se říct, že v těch velkých městech se i kriminalita zvyšuje právě s tím, jak začíná mistrovství světa ve fotbale?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTak já jsem slyšela různé zprávy o tom, jak ti drogoví překupníci z Favely se chystají útočit na lidi a tak podobně, ale zatím se nic takovýho nestalo, nic se takovýho neděje a za těch 8 let, co žiju v Brazílii, tak jsem byla okradená dvakrát, když jsem přijela na návštěvu do Prahy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže může být všechno opravdu jinak, protože člověk, když si pročítá jakéhokoliv turistického průvodce o Brazílii, tak v každém jsou varování před různými krádeži a píše se zásadně nejezdit třeba s autem bez střechy, protože by někdo mohl na křižovatce auto vykrást, nechoďte na pláže s žádnými cennostmi a podobně.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiJe to pravda. Tyhle ty věci se dějou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTy věci se dějí a nepochybně se dějí bez ohledu na to, jestli v Brazílii je nebo není mistrovství světa ve fotbale.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiPřesně tak. Totiž musíte si vzít, že to Rio de Janeiro je město, které má 10 milionů lidí. To je jako obyvatelstvo veškerý republiky český a třeba ještě kousek Slovenska k tomu, takže mezi těmi 10 miliony lidmi je hodně i špatných lidí a bohužel jako ta koncentrace turistů je v několika málo čtvrtích z celého velkého města. Takže i ty věci jako, když se někde stanou, tak není to třeba jenom zrovna tady, kde jsou ty turisti, ale jako normální Brazilci jsou bohužel obětí třeba krádeží auta a tak podobně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJe teď, když začíná mistrovství světa ve fotbale, je v ulicích třeba Ria více policistů než normálně?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiO hodně víc, o hodně víc, je to opravdu dobře střežené.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste sama fotbalová fanynka nebo ne?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, já fandím jednomu týmu z Ria de Janeira, jmenuje se Fluminence a hráli minulou sobotu s Itálii tréninkový zápas s výběrem Itálie, prohráli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProhráli, tak to je mi líto. Ale fotbalové zápasy na mistrovství světa budete, anebo nebudete sledovat? A pokud ano, tak kde hlavně?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, určitě ne asi všechny. Určitě asi ne všechny. A sledovat většina lidí bude doma u televize, anebo v nějakém baru s pivem v ruce u velké televize nebo u velké obrazovky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo mi připomíná Čechy trochu.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiKdyž se koukaj na hokej.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKdyž se dívají na hokej s pivem v ruce. Takže Brazilce to mají takhle v případě fotbalu, že sledují také s půllitrem piva v ruce. Předpokládám, že třeba brazilská média hodně prožívají to, že začíná fotbalové mistrovství světa v jejich zemi. Jak vypadá třeba v tuto chvíli vysílání televize? Mluví se vůbec o něčem jiném než o fotbalu?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiAsi ne, já si myslím, že opravdu ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBerou si třeba kvůli začínajícímu mistrovství světa lidé volno z práce, aby mohli sledovat co nejvíce zápasů?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, to je státní svátek. To není, že si lidi berou volno, to je prostě, jako Brazílie má státní svátek dneska. Dneska od 12 hodin v poledne, protože zápas první je v 5, tak nebude vůbec žádný, nikdo nebude pracovat, to je normální volno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo chápu na dnešek.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v Brazílii/Nesrozumitelné/ v Brazílii bude volno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle samozřejmě musí někdo pracovat ten měsíc v Brazílii, takže předpokládám, že ...

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTak oni, co udělali, že děti budou mít prázdniny, na některých školách celý měsíc, na některých školách 14 dní, což taky zmenší počet aut na silnicích a většinou jako firmy a tak dávají volno lidem, když je zápas Brazílie a buď jim dávají celý den nebo půlku, podle toho, v kolik hodin to bude.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPatrně si Brazílie nedovede představit nic jiného než to, že celý šampionát vyhraje, je to tak? Mluví se o něčem jiném, že Brazílie vyhraje?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, už jsem slyšela, že možná třeba ve finále jim to nevyjde, ale do toho finále oni to berou jako jasnou věc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBrazílie je fotbalová velmoc a samozřejmě brazilský fotbal má neuvěřitelnou pověst, ale řekněte, jakou zemi fotbalově třeba uznává Brazílie, koho považuje za největší konkurenta na to vítězství na mistrovství světa v roce 2014?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiTak oni mají několik zemí, které jakoby štvou, a pak mají několik zemí, které opravdu respektujou a trošku se jich bojej, ale oni jako férově uznávaj, že na to, aby vyhráli, tak musej být nejlepší, takže, i když se těch zemí, trošku mají z nich obavy, tak prostě vědí když budeme lepší, tak vyhrajeme a oni to berou docela férově tady z toho pohledu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA která země tedy podle vás nejvíce může konkurovat Brazílii, o kom se nejvíce mluví?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, já myslím, že oni mají velký respekt před Německem a Argentinou, Argentina určitě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste o tom mluvila, že za 5 hodin začne nebo už necelých 5 hodin začne ten úvodní zápas Brazílie Chorvatsko, kam ho půjdete sledovat?

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNo, asi také do nějaké restaurace s pivem v ruce nebo u televize velký s kamarádama.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKateřina Kryšpína Barros da Rocha byla z Rio de Janeira hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to, na shledanou.

Kateřina Kryšpína BARROS DA ROCHA, Češka žijící v BrazíliiNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu za chvilku další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio