Katar ochrání fotbalové fanoušky před alkoholem. Koupit se dá jen v luxusních hotelech nebo s povolením

10. listopad 2017

Bude to první mistrovství světa v muslimské zemi a leccos z toho vyplývá. Bez vepřového se asi fotbalisté i jejich příznivci na šampionátu v Kataru v roce 2022 obejdou celkem snadno, ale omezené budou oproti jiným zemím i možnosti, jak oslavit úspěch nebo zapomenout na porážku v alkoholovém opojení.

Procházím se jedním z větších obchodů v Dauhá a hledám nápoj, kterým bych se mohl v teplém dni osvěžit, mají limonády světoznámých značek, spoustu balené vody, hodně druhů džusů, ale na pivo narazit nemůžu. Ostatně jako na jakýkoliv jiný alkoholický nápoj.

„Je tady jeden malý státní obchůdek, kde se speciálním povolením, což my cizinci máme, si můžeme nakoupit i česká piva,“ říká marketingový expert žijící v Kataru Martin Jaroš.

Pro turisty jsou možnosti omezenější. Alkoholické nápoje dostanou jen v jedné belgické hospodě nebo v lepších hotelech a pivo v nich stojí klidně v přepočtu kolem tří set korun.

„Budou to muset otevřít, samozřejmě to bude kontrolované v nějakých zónách a budete to tam muset všechno vypít a jít pryč,“ říká slovenský atletický trenér Luboš Benko, který pracuje v Dauhá deset let a Martin Jaroš s úsměvem dodává, že v době mistrovství světa už by mohla být v Kataru i česká hospoda.

autor: jsu
Spustit audio