Kaštelský záliv zasáhla epidemie meningitidy

24. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Kaštelském zálivu se objevila meningitida. Herec Nick Nolte se hodlá zdržet tři dny v Dubrovniku. Tommy Lee Jones zase zahájí festival nezávislého filmu.

V Kaštelském zálivu se objevila epidemie meningitidy. Lékařskou pomoc vyhledalo ve Splitu už kolem 150 lidí. Onemocnění se projevuje horečkami kolem 38 stupňů a zvracením. Odborníci doporučují dodržovat základní hygieické návyky, pít balenou vodu a pokud se objeví nevolnost a telota nad 37,5, vyhledat lékaře. Chorvaté nedoporučují koupání na pobřeží od Kaštelu, přes Trogir, Segeta Donjeg, Čiovu až po splitský přístav. Jak říká konzulka Veronika Honcová, Češi zatím problémy nemají.

V pondělí zemřela na jednotce intenzivní péče splitské nemocnice malá dívka. Testy ovšem zatím nepotvrdily, že by šlo o nákazu meningitidou.

Herec Nick Nolte, který je hostem sarajevského filmového festivalu, zůstává v Dubrovniku. Včera večer věnoval 40 minut novinářům a se svým osmáctiletým synem se v jihodalmatském letovisku hodlá zdržet ještě tři dny.

Další holywoodská hvězda - Tommy Lee Jones - zahájí zítra 2. Libertas film festival, který potrvá do 30.srpna. Festival je projektem neziskové organizace a představí nezávislé celovečerní, dokumentární i krátké filmy z celého světa.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,29 kuna a za 100 slovenských korun 18,91 kuna. Za euro pak dostanete 7,21.

Počasí

V Chorvatsku bude zítra proměnlivá oblačnost, místy přeháňky a bouřky. Déšť čekejte na severu Jadranu už v noci a ráno, do Dalmácie přijde až odpoledne. Bude vát slabé jugo nebo jihozápadní vítr na severu Jadranu bura. Ranní teploty 19-24, nejvyšší denní 23-28.

Upozornění: Především na severu jadranu možnost bouře. Na moři povane jugo až jihozápadní vítr o síle 5-15 uzlů. Moře na 2-3, viditelnost 10-20 km.

V sobotu by v Dalmácii mělo být jasno, teploty kolem 23 stupňů. V neděli polojasno s možností přeháněk.

Doprava

Kvůli stavebním pracem je až do konce října zavřená stará karlovacká silnice z Luliči do Karlovce. Objížďka je v místě Draganič.

Na Jadranské magistrále v blízkosti města Vodice u Šibeniku je kvůli převrácenéhmu kamionu provoz sveden jenom do jednoho pruhu a je tam semafor.

Na Jadranské magistrále a při průjezdu Likou dejte pozor na kamení a štěrk na vozovce.

autoři: STR , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu