Karty platí už i v kostele. Věřící v Paříži vyzkoušeli nový způsob posílání milodarů

Vytáhnout kartu, přiložit, počkat na krátké pípnutí a je to. Na placení bezkontaktní kartou v obchodech už jsme si zvykli. Už jste ale takhle platili v kostele? Věřící v Paříži v neděli tímto způsobem věnovali první milodary.

Mezi věřícími na nedělní mši v kostele svatého Františka, nedaleko Buloňského lesíku, kolovaly bezdrátové košíky. Stačilo vybrat částku od dvou do deseti eur a přiložit kartu.

„Nikdy u sebe nemám hotovost. Takhle můžu dát třeba dvě, tři eura nebo i víc,“ pochvalovala si jedna z věřících na nedělní mši. Bude stále ještě možné darovat peníze i normálně, tedy v hotovosti?

„Neříkáme, aby lidé nepoužívali hotovost. Ale na druhou stranu, jednou už je v kapsách mít nebudou. Není důvod, proč by katolická církev měla zůstat u svých bývalých metod,“ říká zástupce pařížské diecéze Christophe Rousselot.

Pokud se tenhle test osvědčí, darování milodarů kartou by se mohlo rozšířit do 120 pařížských farností. Jinak, tohle není první inovace – Francouzi můžou svou farnost podporovat i prostřednictvím speciální mobilní aplikace s názvem La Quete, tedy v překladu milodar nebo přesněji sbírání milodarů.

autor: bal
Spustit audio