Karlovy Vary koupí problematickou ubytovnu v Charkovské ulici

23. červen 2021 08:15

Karlovarské zastupitelstvo v úterý schválilo nákup ubytovny v Charkovské ulici. Chce tím řešit dlouhodobou situaci, kdy obyvatelé ubytovny narušovali pořádek v okolí a opakovaně si na ně stěžovali obyvatelé okolních domů.

Celkem 73 bytových jednotek a šest nebytových prostor by město mělo koupit za 74,67 milionu korun. „Rádi bychom ubytovnu koupili, abychom vyřešili problémy, které v lokalitě v Tuhnicích už několik let trvají. My na tuto částku máme alokovánu částku v rámci úvěru, který jsme si vzali v minulém roce. Není to malá částka, ale i kdyby se byty postupně prodávaly, tak podle odhadu ta částka byla stanovena na zhruba stejné úrovni,“ řekla primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Na jednání zastupitelstva vystoupili zástupci společenství vlastníků okolních domů a znovu apelovali na zastupitele, aby záměr odkupu ubytovny schválili. Jak řekla autorka jedné z petic, které si na chování nájemníků ubytovny stěžovaly, ani opakované volání strážníků nepomáhá, protože obyvatelé ubytovny se na chvíli ztratí a po odjezdu městské policie nepořádek a hluk znovu pokračuje.

Vzniknout by zde mohly startovací byty

Podle radního města Martina Duška (ANO) z jednání s majitelem objektu vyplynulo, že zhruba třetině nájemníků je schopen nabídnout ubytování v podobném objektu v Chebu, třetina jsou agenturní pracovníci a třetina nemá žádný vztah ke Karlovým Varům a mnozí jsou i cizinci. Těm se nájemní smlouva ukončí.

„Vlastník deklaroval, že ve chvíli, kdy zastupitelstvo koupi odsouhlasí, začne s vyklízením a ukončováním smluv. To by mělo trvat asi půl roku, po Novém roce by měl být dům vyklizen a uveden do provozuschopného stavu,“ doplnil Dušek.

Město má v plánu v domě zřídit bytové družstvo a nabízet startovací byty nebo byty lidem profesí důležitých pro město. Opoziční zastupitel Jaroslav Borka (KSČM) upozornil, že o koupi domu se na radnici diskutovalo už v roce 2006. „Ale tehdy se z nějakého důvodu nekoupil. Už tehdy jsme na to upozorňovali, že tam vznikne ghetto,“ řekl Borka.

Jak řekl, cena nemovitostí od té doby výrazně vzrostla, a tak město zaplatí za dům výrazně víc. Město navíc tím, že nezabránilo vzniku ubytovny, podle něj poškodilo všechny okolní obyvatele.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio