Karlovarský Thermal letos čeká rekonstrukce, fimový festival by neměla ohrozit

1. květen 2017

Minulý týden se znovu začalo mluvit o budoucnosti hotelu Thermal v Karlových Varech, který byl před 40 lety postaven hlavně kvůli tamnímu mezinárodnímu filmovému festivalu. Hotel je centrem dění karlovarské přehlídky dodnes. Stavba by měla v nejbližší době projít zásadní rekonstrukcí. Když proto organizátoři festivalu před několika dny odtajnili první body programu, zajímal se Český rozhlas, jestli plánovaná rekonstrukce neohrozí letošní 52. ročník.

„Zásadní změny nejsou s tím, že lidi od nás jsou zváni na všechny porady. Tudíž skutečně spolupracujeme s Thermalem," říká prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Hotel Thermal v Karlových Varech byl postaven podle návrhu slavných architektů - manželů Machoninových. Stavba byla dokončena v polovině 70. let minulého století a od počátku se s ní počítalo jako s jedním z festivalových center.

Thermal je majetkem Ministerstva financí. Vedení festivalu se podílí i na diskusích o budoucnosti hotelu. Hotel, kde je kinosál s kapacitou přes 1 000 lidí, zůstává stále ve hře.

Čtěte také

„Díky spolupráci s vedením hotelu, potažmo ministerstvem financí, jsou všechny nutné kroky, které se musí v Thermalu udělat, konzultovány s festivalem. Bavíme se o harmonogramu oprav, které vzniknou. Festival je součástí diskuzí. Všichni dělají maximum, aby nebyl ohrožen ani jeden ročník festivalu," sděluje výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha.

Datum zahájení rekonstrukce zatím není přesně stanoveno. Pro 52. ročník karlovarského festivalu je ale fungování hotelu Thermal zajištěno.

„Je zapotřebí vše udělat tak, aby byly dodržovány termíny a aby nebyly posouvány. A tím pádem nebyl ohrožen další ročník. Ale 52. ročník je absolutně v pořádku, protože rekonstrukce začne až po jeho skončení," potvrzuje Bartoška.

Kvůli špatnému technickému stavu i nákladnému provozu přicházela v úvahu i demolice hotelu. Z české architektonické mapy by tak zmizela další stavba v brutalistním stylu. Rekonstrukce se v hlavním městě v posledních letech nedočkal například Hotel Praha, demolice čeká i budova Transgasu na pražských Vinohradech.

autor: stk
Spustit audio