Karlovarský Thermal čeká rekonstrukce, k filmovému festivalu bude ohleduplná

2. květen 2017

Karlovarský filmový festival letos nepřijde o prostory hotelu Thermal. Jeho rekonstrukce je naplánovaná, aby nenarušily chod nejvýznamější české filmové přehlídky, která startuje jako každoročně na konci června.

Hotel Thermal v Karlových Varech vznikl před 40 lety hlavně kvůli tamnímu mezinárodnímu filmovému festivalu. A centrem dění karlovarské filmové přehlídky je dodnes. Organizátoři festivalu před několika dny odtajnili první body programu. S hotelem počítají i nadále.

Lidé z organizačního týmu festivalu jsou zváni na všechny porady. „Zásadní změny nejsou. Spolupracujeme s Thermalem,“ uklidňuje ředitel festivalu Jiří Bartoška.


Základní stavební kámen komplexu byl slavnostně položen dne 5. června 1968. Do provozu byl hotel uveden o devět let později. Šestnáctipodlažní budova dosahuje výšky 65 metrů. V hotelu je celkem 273 pokojů s kapacitou 533 lůžek. Hotelový komplex je doplněn o kinosály a konferenční salonky. Součástí celého areálu jsou kromě bazénu rovněž terasy, kavárna, noční klub, parkoviště, garáže, autoservis i myčka.

Stavba vytvořená v brutalistním stylu by měla v nejbližší době projít zásadní rekonstrukcí. Hotel Thermal byl postaven podle návrhu slavných architektů manželů Machoninových.

Thermal je v současnosti majetkem ministerstva financí. Vedení festivalu se podílí i na diskusích o budoucnosti hotelu, kde je kinosál s kapacitou přes tisíc lidí.

Datum zahájení rekonstrukce zatím není přesně stanoveno. Kvůli špatnému technickému stavu i nákladnému provozu přicházela v úvahu i demolice hotelu. Z české architektonické mapy by tak zmizela další stavba v brutalistním stylu.

Rekonstrukce se v hlavním městě v posledních letech nedočkal například Hotel Praha, demolice čeká i budova Transgasu na pražských Vinohradech.

autoři: jaw , stk
Spustit audio