Karlovarský kraj bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem 11,5 miliardy korun

13. prosinec 2022 11:40

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili rozpočet kraje na rok 2023. Počítá s příjmy přes 9 miliard korun a výdaji 11,5 miliardy korun. Schodek bude sloužit na předfinancování projektů, na které bude kraj zpětně čerpat dotace.

Podle hejtmana Petra Kulhánka zvoleného za STAN jde o rozpočet střídmý a ohledně očekávaných příjmů spíše konzervativní. „Snažíme se být střídmí, co se týká spotřeby. V rozpočtu se odráží i výrazné navýšení daňových příjmů, jak odhaduje ministerstvo financí. Opět jsme ale konzervativnější o 4,5 procenta,“ uvedl Kulhánek.

Doplnil, že provozní rozpočet bude přebytkový a kraj počítá s tím, že zhruba 350 milionů korun přesune do Fondu budoucnosti. „Protože provozní rozpočet v sobě skýtá přebytek 350 milionů korun, předpokládáme, že bychom ho vložili do fondu budoucnosti, aby byl připraven na projekty Karlovarského kraje.“

Pro rozpočet hlasovala většina zastupitelů. Opozice z hnutí ANO rozpočet kritizovala, podle jeho zastupitelů je nerealistický a neúsporný. Opoziční zastupitelka a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO označila rozpočet za nezodpovědný.

„Vůbec nereaguje na situaci, která nyní je, na energetickou, hospodářskou i válečnou krizi. Rozpočet není vůbec úsporný. Nevidíme tam jedinou úspornou položku, vedení kraje si navyšuje finanční prostředky na reprezentaci, na pohoštění, na vydáván neperiodických publikací. Navýšilo výdajový rozpočet o jednu miliardu korun. To je obrovské číslo,“ řekla Mračková Vildumetzová. Podle ní by se daly pochopit vyšší náklady na energie, ale ne tak razantní růst nákladů, které jsou zbytné.

Nejvíc investičních peněz půjde například do dokončení Císařských lázní, velké rekonstrukce domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku, nebo se bude pokračovat ve stavebních pracích podle generelu Karlovarské krajské nemocnice v Karlových Varech.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio