Karlovarský filmový festival začal. Gibson převzal Křišťálový glóbus

4. červenec 2014
Zprávy

V Karlových Varech začal 49. mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou úvodní části je americký herec Mel Gibson. Na slavnostním večeru převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Akt předznamenal na plátně sestřih Gibsonovy tvorby.

Hollywoodská superstar Mel Gibson byla příjemná i akurátní. Na červený koberec přišel hladce oholen, což je změna proti nedávné image.

Českému rozhlasu řekl, že ocenění za celoživotní dílo dostal i za svoji režijní práci. Natočil například kontroverzní snímek Umučení Krista nebo film Apocalypto.

V 58 letech prý na ocenění za celoživotní dílo starý není.

„Nikdy nevíš, jestli tě zítra nesrazí autobus. Tak proč ne teď? Režíroval jsem a vymýšlel jsem filmy, které si našly své publikum. Jsem na ně pyšný a jsem velmi rád, že je ocenili i ostatní lidé,“ řekl Českému rozhlasu.

Zvaní hosté, mezi nimi ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr kultury Daniel Herman, v zaplněném sále sledovali novou znělku, kterou režisér Ivan Zachariáš věnoval kameramanu Miroslavu Ondříčkovi.

Po tradiční pódiové show bratří Cabanů představil Marek Eben poroty. V čele té hlavní je španělský filmař Luis Miñarro, usedne v ní i režisér a producent Viktor Tauš.

Mel Gibson

Festival zahájil snímek ‚I Origins‘ ve Velkém sále hotelu Thermal, který byl oceněn na festivalu Sundance. Osobně ho uvedl režisér Mike Cahill s herci Michaelem Pittem a Astrid Bergèsovou-Frisbeyovou.

„Popsat děj filmu není úplně snadné. Jde o příběh biologa, kterého pohltilo studium vývoje lidského oka. V příběhu jde navíc o stěhování duší. Je to love story i cestopis zároveň,“ popisuje snímek Petr Kološ, jeden z redaktorů Českého rozhlasu na filmovém festivalu.

Hollywoodský herec, režisér a producent Mel Gibson přichází po červeném koberci na slavnostní zahájení festivalu

Režiséra snímku Mikea Cahilla inspiroval fotograf Steve McCurry:

„Koncept filmu jsem nosil v hlavě spoustu let. K jeho natočení mě inspiroval fotograf Steve McCurry, který měl fotku na titulní straně National Geographic. Vyfotil tehdy tu slavnou afghánskou dívku s krásnýma zelenýma očima. Po sedmnácti letech se ji vydal znovu hledat a našel ji právě jen díky jejím očím. Neznal její jméno a už ani nevěděl, jak vypadala. Myslím, že to je krásný příběh.“

Tvůrci filmu I Origins – herec Michael Pitt

Ze zahraničních hvězd přijede na festival také americká herečka Lauren Dernová, známá například ze snímku Jurský park. Přijede i držitel Nobelovy cenu míru a bývalý polský prezident Lech Walesa. Uvede světovou premiéru snímku legendárního režiséra Andrzej Wajda ‚Walesa: Člověk naděje‘.

Festival ocení Křišťálovým glóbem také Zdeňka Svěráka. Cenu převezme za mimořádný umělecký přínos české kinematografii. Václav Neckář přijede s celou delegací na promítání digitálně rekonstruovaných Ostře sledovaných vlaků.

Mel Gibson přijel do Karlových Varů dnes po poledni. Před hotelem Pupp na něho čekaly desítky filmových fanoušků i fotografů. Vůz s Gibsonem ale vjel do hotelu bočním vchodem, aniž herec vystoupil.

Na festival Gibson přijel z Nového Mexika, kde právě natáčí film. V sobotu pozdě večer uvede ve Velkém sále Thermalu svůj poslední režisérský opus, mystické drama Apocalypto z roku 2006, které je ztvárněním záhady zániku starobylé říše Mayů.

Filmové fanoušky má pozdravit už dnes před půlnocí v karlovarském Letním kině, kde uvede kultovní film Šílený Max z roku 1979.

Čtěte také

autoři: pek , Michaela Vydrová , vok | zdroj: ČTK
Spustit audio