Karlovarský festival zahájilo Pupendo

4. červenec 2003

Už po osmatřicáté ožívají Karlovy Vary filmovou smrští. Večer totiž v západočeských lázních začal další ročník mezinárodního filmového festivalu. Celkem se na něm představí na 250 filmů téměř z celého světa. Letošní přehlídku zahájil poslední film režiséra Jana Hřebejka Pupendo. První festivalové ocenění letošního ročníku si odnesl režisér Jiří Menzel.

Obrovské štěstí měly osobnosti filmového světa a další celebrity před příjezdem do centra přehlídky - pár vteřin před slavnostním pochodem po červeném koberci přestalo pršet, a tak davy návštěvníků, kteří se až do té doby krčili pod deštníky, mohly vychutnat slavnostní příjezd kolony limuzín.

Největší potlesk však nesklidilo osazenstvo prvního auta, tedy Jiří Bartoška, premiér Vladimír Špidla a ministr kultury Pavel Dostál, ale režisér Jan Hřebejk s hercem a moderátorem Markem Ebenem. Ovace, které se na hotel Thermal snesly, když pánové v doprovodu hereček Evy Holubové a Deborah Ungerové vystupovali ze stříbrných naleštěných vozů, si rozhodně nezadaly se světovými festivaly.

Několik desítek pozvaných hostů se z 25 limuzín přeneslo po rudém koberci do velkého sálu hotelu Thermal.

Prezident festivalu Jiří Bartoška při slavnostním zahájení předal cenu za mimořádný přínos české i světové kinematografii režiséru Jiřímu Menzelovi. "Oscar za Ostře sledované vlaky, nominace na Oscara za Vesničko má středisková, řada vynikajících filmů a 65 let života," vypočítal důvody k ocenění Bartoška.

Právě Jiřímu Menzelovi je na letošním festivalu věnována také jedna ze sekcí. Jak řekl, má radost, že se českému filmu začíná dařit. "Málokdo si uvědomuje, že český film se dostává do světa, tak jako se to nečekalo, a já jsem za to těm mladým vděčný."

Zahajovací večer pak pokračoval promítáním nejúspěšnějšího českého filmu posledních dnů, Hřebejkova Pupenda. Ten se bude v konkurenci 15 dalších celovečerních snímků ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový glóbus.

autoři: duv , mta , flu
Spustit audio