Karlovarský festival si připomene Formana a ocení Hanzlíka. V nové znělce se objeví Casey Affleck

23. duben 2018 15:30

Letošní 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si při slavnostním zahájení připomene režiséra Miloše Formana. V kině hotelu Thermal se bude promítat film Lásky jedné plavovlásky a Formanovi bude věnován i zahajovací koncert, na kterém Český národní symfonický orchestr zahraje hudbu z filmů Hoří má panenko, Taking Off, Valmont, Amadeus a Vlasy. Cenu prezidenta festivalu letos převezme herec Jaromír Hanzlík.

„Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu. Rozhodli jsme se ho připomenout nikoliv nějakými oslavnými projevy, ale tím, co symbolizoval – filmem,“ vysvětluje uvedení Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky prezident festivalu Jiří Bartoška.

„Věříme, že uvedení tohoto filmu uvítají i naši zahraniční hosté, kteří nemají tak častou možnost vídat Formanovu českou tvorbu, která zásadním způsobem ovlivnila vývoj naší kinematografie,“ uvedl festival v tiskové zprávě.

Cena za umělecký přínos

jaromir_hanzlik_180423-103635_haf.jpg

Jaromír Hanzlík, který letos oslavil 70. narozeniny, dostane od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta za umělecký přínos české kinematografii. Karlovarský festival při této příležitosti uvede snímek Antonína Máši a Jana Čuříka Bloudění z roku 1965.

Nová znělka s Affleckem

Představí se i nová festivalová znělka, v té figuruje oscarový herec Casey Affleck, který loni v Karlových Varech obdržel Cenu prezidenta. Natáčení se opět ujal dlouholetý autor karlovarských znělek, režisér Ivan Zachariáš.

affleck_180423-103635_haf.jpg

Pobaltská nová vlna

U příležitosti stého výročí vzniku nezávislé Litvy, Lotyšska a Estonska uvede festival rozsáhlou retrospektivu poetických dokumentárních snímků z Pobaltí.

Kolekci klíčových titulů „pobaltské nové vlny“, jejíž počátky sahají do raných šedesátých let, zarámuje nový dokument renomovaného litevského tvůrce Audriuse Stonyse a lotyšské dokumentaristky Kristiny Briede Mosty času, uváděný v Karlových Varech ve světové premiéře.

Pocta Austin Film Society

Jednu ze svých sekcí věnuje festival neziskové filmové organizaci Austin Film Society založené v roce 1985, jež se řadí mezi klíčové filmové instituce v USA. Sekce Made in Texas: Pocta Austin Film Society uvede devět celovečerních filmů a dva programy snímků krátkometrážních.

Hostem festivalu bude zakladatel a umělecký ředitel Austin Film Society, režisér a producent Richard Linklater. V přehlídce bude uveden jeho kultovní debut Flákač.

Noví sponzoři, bez ČEZu

Letošní ročník festivalu začne v pátek 29. června a potrvá do soboty 7. července. Rozpočet se bude letos pohybovat okolo 140 milionů korun, uvedlo na pondělní tiskové konferenci vedení festivalu.

Festival ve Varech má nového sponzora, polostátní ČEZ nahradí firmy Daniela Křetínského

V Karlových Varech začne filmový festival

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary má nového hlavního sponzora. Místo energetické společnosti ČEZ bude na festival nově přispívat firma EP Industries spolu s e-shopem Mall.cz. Jde o dvě společnosti napojené na jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského, uvedl server IHNED.cz.

Akce letos nebude mít generálního partnerta, ale novou partnerskou strukturu. Novými sponzory se stanou skupina EP Industries a internetový obchod Mall.cz, které jsou spojeny s podnikatelem Danielem Křetínským. Obě firmy mají podle serveru iHNED.cz ročně posílat posílat zhruba 15 milionů korun.

Festival bude letos nově podle informací Českého rozhlasu jednorázově sponzorovat i těžební firma Sokolovská uhelná. Zčásti tak nahradí výpadek peněz od generálního partnera, kterým byl polostátní ČEZ.

ČEZ byl generálním sponzorem karlovarského filmového festivalu šestnáct let. V březnu však náhle oznámil, že musí šetřit. Organizátoři tak čtyři měsíce před začátkem akce přišli téměř o 20 milionů korun, což činí asi pětinu rozpočtu.

autoři: kro , haf
Spustit audio