Karikaturista Štěpán Mareš: Politiky nešetřím. Kreslím je stejným dílem

1. květen 2014

„Dnes můžete politika naporcovat motorovou pilou nebo křovinořezem, a nikoho to ani nevzruší,“ říká karikaturista a kreslíř Štěpán Mareš. Když před 20 lety začínal kreslit Zeleného Raoula, byli politici téměř nedotknutelní. „Sáhnout na ně se rovnalo téměř hříchu,“ vysvětluje autor Zeleného Raoula, který během rozhovoru s Lucií Výbornou stačil nakreslit karikatury Václava Klause a Bohuslava Sobotky.

Občas je Štěpánu Marešovi líto, když některý politik odejde a on ho už nemůže kreslit. „Například Stanislav Gross se kreslil báječně, na druhou stranu jsem si říkal, že to asi má tak být, že rezignoval… ale co moje tužka a pero?“ usmívá se Štěpán Mareš.

Čtěte také

Ve svých karikaturách se snaží nikoho nešetřit, zároveň znázorňovat politiky stejným dílem. „Najdou se díly, které byly horší nebo špatné, ne všechny karikatury se povedly, ale snažím se dávat všem stejně,“ vysvětluje.

Kromě Zeleného Raoula má Štěpán Mareš rozdělané další nové komiksy. „Do jedné z tajných laboratoří v Nevadě jsem umístil děj komiksu o dvou doktorkách, obětech únosu,“ popisuje Mareš, který spolupracuje také se spisovatelem Ondřejem Neffem.

Krarikatury Václava Klause a Bohuslava Sobotky nakreslil během rozhovoru v Hostu Radiožurnálu Štěpán Mareš

Neměl by si Zelený Raoul najít přítelkyni? Nejsou Češi, zejména umělci a tvůrci, příliš opatrní a netrpí autocenzurou? A na čem kromě Zeleného Raoula nyní pracuje? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.