Karel Poláček: Láska a vousy, Trubec

21. únor 2020

Je krásně a smutno. Tak by se dala charakterizovat nálada dvou drobných humoristických povídek, které Karel Poláček publikoval v roce 1937 v Lidových novinách. Zajímavý vhled do mužského světa vám v rozhlasovém zpracování zprostředkuje Michal Štěrba. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Život předního českého humoristy a spisovatele Karla Poláčka (1892–1945) se uzavřel před 75 lety v nacistickém koncentračním táboře. Jeho texty ale patří k tomu nejlepšímu z meziválečné české prózy a dodnes baví čtenáře i diváky filmových adaptací jeho knih.

Od chvíle, kdy Poláčka uvedli bratři Čapkové v roce 1922 do redakce Lidových novin, napsal stovky textů publikovaných na stránkách nejrůznějších dobových periodik, od soudniček po povídkové příběhy. Úsporný styl a brilantně vystavěné dialogy o banálních každodenních záležitostech českého maloměšťáka se staly poznávacím znakem jeho vypravěčského stylu.

Bravurní pozorovací talent a následná schopnost odpozorované přetavit do působivého textu se odrážejí také ve dvou drobných povídkách z Lidových novin roku 1937. Jsou zajímavým příkladem Poláčkova vhledu do mužského světa. Láska a vousy zachycuje trápení mladíka na prahu dospělosti. V kontrastu k tomu pak stojí povídkový text Trubec, který je sebelístostným monologem nad zmarněnou existencí.

Účinkuje: Michal Štěrba

Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020 (premiéra).

Spustit audio