Karel Hvížďala

8. březen 2010

Vše, co předkládají média, jsou pouhé konstrukce. To tvrdí pondělní host Hanky Shánělové, publicista a spisovatel Karel Hvížďala. A zatímco obyvatelé bývalého západního bloku si na rozdíl mezi realitou a tím, co ve svých obsazích nabízejí média, mohli zvykat po dlouhá desetiletí, situace dnešního Čecha je mnohem obtížnější.V úterý 9. března bude hostem Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického.

"Obyvatel západní Evropy nebo Spojených států je zvyklý mediální realitu jednoho média porovnávat s mediální realitou média jiného a také s vlastní zkušeností. Teprve na základě toho si pak dělá vlastní názor. Češi něčemu podobnému přivyklí nejsou," upozorňuje Karel Hvížďala na středoevropský obyčej bezmyšlenkovitě přejímat myšlenky médií za vlastní.

Konstruování reality je přitom nedílnou a neodmyslitelnou součástí fungování médií. A to ať už se jedná o média seriózní nebo takzvaně bulvární. "Sociologie například zkoumá poměr mezi reálnými a virtuálními konstrukcemi, které média nabízejí. Kde převažuje reálná konstrukce, tam mluvíme o prestižních médiích. Kde lze poměr vyjádřit jedna ku jedné, mluvíme o popmédiích. A tam, kde virtuální konstrukce výrazně převažují nad konstrukcemi reálnými, jde o takzvaný bulvár," upozorňuje Karel Hvížďala na to, že podle míry zobrazení reality lze média i třídit do kategorií.

Ptydepe politiků, řeč PR agentur nebo emocionální ejakulace bulváru - i tak podle něj vypadá česká mediální krajina, již formuje samozřejmě i jazyk, kterým se v ní hovoří. A úlohu strážce nad mluvou, která se ve veřejném prostoru užívá, na sebe musí brát veřejnoprávní média. "Soukromá média to nikdy dělat nebudou, stejně jako nikdy neposkytnou prostor k vyjádření všem menšinám nebo specialistům," upozorňuje Karel Hvížďala na nenahraditelnou roli veřejnoprávních médií.

Právě úloha veřejnoprávních médií v demokratickém systému a role médií v demokracii obecně se jako tenká nit táhla celým rozhovorem. Hanku Shánělovou zajímalo nejen to, kde a jak vlastně veřejnoprávní koncept vznikl, ale také to, zda už v současné době nejsou veřejnoprávní média přežitkem a na jaké mantinely dnes narážejí. A odpovědi Karla Hvížďaly uslyšíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Hvížďalou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio