Karel Gott zamířil za oceán

Jediný a nenapodobitelný! Takovými přívlastky lákali organizátoři koncertů Karla Gotta v Americe diváky. Mnohonásobný zlatý slavík obšťastnil svým zvučným hlasem fanoušky a hlavně fanynky v Chicagu, v New Yorku a na Floridě. V neděli skončilo miniturné opět na Manhattanu.

Karel Gott zase jednou v New Yorku. V očích nejedné Čechoameričanky se zaleskla slza. Podívat se přišli samozřejmě i Slováci, Poláci, Rusové a nechyběla ani skupinka německých fanynek. Bez ní by nejspíš koncert nemohl být úplný.

Když jsem se dozvěděl, že zlatý slavík bude zpívat za Atlantikem, skoro jsem zajásal. Něco takového si přece nemohu nechat ujít, když jsem ho navíc (pokorně přiznávám) doma v Čechách nikdy na živém koncertu neslyšel. Karel Gott není v Americe žádným nováčkem.

"Ve spojených státech jsem poprvé zpíval v roce 1967 v Las Vegas na šestiměsíčním angažmá. Pět měsíců čistého zpívání každý večer. Pětkrát jsem byl v Nashvillu, v Mekce americké country music, a dvakrát v Carngie Hall v New York City, což je sen každého zpěváka a hudebníka," řekl návštěvníkům koncertu Karel Gott.

Tentokrát ovšem koncertuje v New Yorku dvě neděle po sobě v menším sále Town Hall. Je to nedaleko slavného náměstí Times Square a Broadwaye. Ale Carnegie Hall to přece jen není, připouští sám Karel Gott: "To tedy není. Carnegie Hall je slavná, prestižní hala, kde velké americké hvězdy, které jsem obdivoval na deskách, zůstaly na čekačce a nedožily se toho. Například Roy Orbison nebo Elvis Presley. Nikdy tady nebyli. To je také otázka managementu a domluvy. Dvakrát Carnegie je pro mě krásná vizitka, dobrý pocit. Toto není sestup dolů, je to jiná cesta, jak se opět sejít, jiné místo."

Popravdě řečeno ani menší Town Hall nebyla při prvním newyorském koncertu zaplněná. Ale Karel Gott výkon nijak nešidil a atmosféra byla skvělá, hlavně při hitech z 60. let.

"Pořád ho sleduji. Jsem ráda, že mu vyměnili mikrofon, protože to nebyl Gott," naráží jedna z fanynek paní Zdena na skutečnost, že v první části koncertu trochu zlobila technika. Na koncert Karla Gotta dorazila z Philadelphie.

"S kamarády Čechy jsme přijeli autem. Oni zaplatí benzín a já zaplatím jídlo," doplnila Zdena, která koncert Karla Gotta ve Spojených státech navštívila už počtvrté.

V publiku bylo nemožné přehlédnout nezvyklý počet krásných mladých dívek. České modelky mají v New Yorku dobré jméno a hodně jich tady pracuje. Narodily se sice několik desetiletí potom, co Karel Gott dostal prvního zlatého slavíka, a určitě nemají o jiné společenské příležitosti nouzi. Přesto na jeho koncertě nemohly chybět.

Karel Gott nedávno oslavil sedmdesátiny. Přesto v New Yorku přitáhl publikum několika generací a národností. Trošku ho zlobily hlasivky, zřejmě kvůli opravdu nelítostné americké klimatizaci. I tak ovšem prokázal, že na pódiu je pořád jako ryba ve vodě. Platí to bez ohledu na to, jestli zpívá ve slavné Carnegie Hall, nebo v sále menšího věhlasu.

mapa
Zvětšit mapu: Poloha Town Hall v New Yorku
autor: vpo
Spustit audio