Karanténa s omikronem? Stačí polibek, podání ruky a je to považováno za jednorázový intenzivní kontakt

25. leden 2022

Rizikový kontakt znamená setkání covid+ se zdravým člověkem, ale jak takový, u kterého mohlo dojít k přenosu onemocnění covid-19. V průběhu epidemie se definice měnila a dál mění podle převládající varianty v populaci. Za rizikový kontakt teď hygienici považují setkání s pozitivním člověkem na vzdálenost kratší než 1,5 metru, který byl delší než pět minut. Ale jen bez ochrany dýchacích cest, tedy bez respirátoru, nanoroušky.

„Pokud jsem s někým během dne opakovaně v nechráněném styku, tak pokud mi to dá dohromady pět minut, jde o úzký kontakt,“ vysvětluje ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Jana Prattingerová, která je zároveň členkou Národního institutu pro zvládání pandemie.   

Čtěte také

„Když jsou například děti v jedné uzavřené třídě celé dopoledne, a to i ve větší vzdálenosti než 1,5 metr, tak jsou také považovány za úzký kontakt,“ přidává příklad z praxe.

Do karantény ale nemusíte, pokud jste měli oba nasazeni respirátor nebo nanoroušku. Dokonce ani v případě, že jste v jedné kanceláři byli dohromady několik hodin.

Polibek, objetí i podání ruky

Do karantény musíte v případě takzvaného jednorázového intenzivního kontaktu. Za něj se považuje polibek, objetí nebo jen podání ruky s pozitivně testovaným na covid. Před nařízením karantény vás teď neochrání ani ukončené očkování či prodělání nemoci v posledním půlroce.

Informaci o rizikovém kontaktu dostanete v sms zprávě od krajské hygieny, a to v případě, že vás nakažený člověk uvedl jako svůj rizikový kontakt. To buď v telefonátu od trasovacího callcentra, nebo po vyplnění samotrasovacího formuláře. V té chvíli máte nařízenou pětidenní karanténu.

Čtěte také

Může se stát, že vás pozitivní člověk informuje sám, v tomto případě ale hygiena doporučuje vyčkat na telefonát a pokyny hygieniků.

Ještě než vám ale zavolají, měli byste začít dodržovat pravidla karantény a hlavně omezit styky s dalšími lidmi. Pokud někam nutně musíte, mějte nasazený respirátor. Když vás ale známý jako rizikový kontakt neuvede, nemáte následně možnost zůstat na neschopence, a nikdo vám eNeschopenku nevystaví.

Pokud je covid+ jeden člen domácnost, pro ostatní je rizikovým kontaktem. Za první den kontaktu se pak počítá ten, ve kterém vám byl proveden test s pozitivním výsledkem. Od stejného dne se pak počítá karanténa pro ostatní členy domácnosti.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Ti by se měli snažit zamezit nákaze, takže covid+ by měl mít pokud možno samostatný pokoj, ostatní by měli ve společných prostorách větrat, používat vlastní ručníky, nádobí, a pravidelně dezinfikovat například kliky nebo vypínače.

Zaměstnavatelé musí každý pozitivní test zanést do online systému na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravil Ondřej Vaňura.

Spustit audio

Související