Kapitán hokejových mistrů světa i strůjce kanadských žertíků. František Pospíšil, rodák z Unhoště, slaví 75. narozeniny

2. duben 2019 11:51

Jeden z nejlepších hokejových obránců naší historie, František Pospíšil v úterý slaví 75. narozeniny. Dlouholetý kapitán národního týmu pomohl vybojovat devět medailí z mistrovství světa, z toho tři zlaté, včetně té z Prahy z roku 1972.

Pohár pro vítěze zvedl nad hlavu v pražské sportovní hale v roce 1972 jako první František Pospíšil. S kapitánským céčkem na dresu si tenhle okamžik užil ještě v letech 1976 a 1977. Několikrát byl vyhlášen nejlepším obráncem šampionátu. V reprezentaci hrál 11 sezon, celkem ve 262 zápasech.

„Odpovědnost má člověk hned, ale váha reprezentace přichází později. Až pak si člověk uvědomuje cenu toho, že vydržel jednu, dvě, tři sezony,“ popisoval před lety František Pospíšil v pořadu A léta běží.

Pro trenéry byl rodák z Unhoště jasnou volbou. Patři mezi špičkově technicky vybavené obránce, navíc byl duší týmu.

„Je cenný svým přístupem, dokáže udělat partu. Má veselou povahu a každému, ať staršímu či mladšímu, vždy dobře rozumí,“ popisoval někdejší trenér národního týmu Karel Gut.

Telefonát spoluhráčům

František Pospíšil dokázal v národním týmu udržet výbornou náladu. Když po turnaji v Moskvě nemohl před odjezdem dospat, ve čtyři ráno začal s Oldřichem Machačem na pokoji vymýšlet kanadské žertíky.

„Naproti bydleli Eda Novák s Bohoušem Ebermannem, tak jsme vzali telefon a řekli jsme, že jsme služba, budíme a všichni na ně čekají dole. Oni se nepodívali, kolik je hodin a běželi s kufry dolů. Klíčovou dírkou jsem viděl, jak nám poslouchají u dveří a myslí, že jsme taky pryč. V recepci seděli dvě hodiny a ráno vyprávěli, že kdyby chytili toho, kdo je vzbudil, tak ho roztrhnou,“ usmíval se při vyprávění František Pospíšil.

Výborný obránce a trojnásobný mistr světa celou svou klubovou kariéru spojil s Kladnem, kterému pomohl ke čtyřem titulů jako hráč a jednomu v roli trenéra. V úterý slaví 75. narozeniny.

Spustit audio