Kaolinový důl v Nevřeni se otevřel veřejnosti

17. červen 2019 13:56

Jediný veřejnosti přístupný hlubinný kaolinový dům v České republice se nachází v Nevřeni na severním Plzeňsku. Prohlídkový okruh otevřeli o víkendu v rámci festivalu Industry Open.

Stovky lidí si nenechaly ujít příležitost podívat se mezi prvními do bývalého kaolinového dolu v Nevřeni na severním Plzeňsku. Obec tam po několikaletém úsilí otevřela prohlídkový okruh, a je to tak vůbec jediný veřejnosti přístupný hlubinný kaolinový důl v republice. V minulosti se tam lidé dostávali pouze ilegálně betonovou skruží, teď můžou kdykoli přijít na prohlídku i s výkladem.

V Nevřeni je od roku 2014 otevřené Centum Caolinum s interaktivní expozicí o těžbě a využití kaolinu, na jeho internetových stránkách jsou uvedeny termíny prohlídek a také rezervační systém, kde si lidé mohou prohlídky zamluvit. Centrum Caolinum je také výchozím bodem pro prohlídky, lidé od něj dojdou k portálu dolu příjemnou procházkou asi za dvacet minut. Procházejí přitom voňavým borovým lesem plným borůvčí a cestou mohou čerpat informace z naučných tabulí.

Lidé už nemusí chodit do dolu tajně

Důl, který si zahrál peklo ve filmové pohádce čertí brko, má několik podzemních sálů. Ten největší je vysoký asi jako čtyřpatrový dům a za druhé světové války byl připravený jako kryt až pro 1500 lidí. „Důl má celkovou délku 1 300 metrů, bohužel je tam částečný zával, takže jsme zpřístupnili asi polovinu. Prohlídková trasa je asi 700 metrů dlouhá,“ popsala průvodkyně a ředitelka centra Adéla Homomichlová.

Podle ředitelky bylo s otevřením dolu veřejnosti dost práce. „Museli jsme splnit podmínky, které nám určil báňský úřad, aby tu bylo pro návštěvníky bezpečno. Lidé sem chodili už dříve sami, někteří ho i ničili. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ podotkla.

Pro návštěvníky dolu je povinná helma, doporučená je i pevná obuv. Rozhodně se ale bude hodit teplé oblečení, protože teplota v dole se pohybuje kolem 10 °C a prohlídka trvá asi 45 minut. Zatím bude důl otevřený jen o víkendech a o prázdninách by se provozní doba měla rozšířit.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související