Kandidát na ústavního soudce Sváček nezískal podporu výboru pro lidská práva

20. srpen 2013

Kandidát na ústavního soudce Jan Sváček nezískal podporu senátního výboru pro lidská práva. Hlasování totiž dopadlo nerozhodně, čtyři členové byli pro, čtyři proti. Výbor tak žádné doporučení senátu dávat nebude. O jeho nominaci rozhodne Senát zítra.

Předsedu pražského městského soudu Sváčka se rozhodl nominovat prezident Miloš Zeman i přesto, že už ho loni jednou neúspěšně navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus.

Opakovanou nominaci Zeman zdůvodňuje obměnou třetiny Senátu i obměnou Ústavního soudu. Ten navíc podle prezidenta nemá dostatečné zastoupení v oblasti obecné justice.

Kritici Sváčkovi vyčítají například kontakty s pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou nebo členství v klubu odsouzeného lékaře Jaroslava Bartáka. Vadí jim i jeho členství v KSČ.

„Co vedlo jednotlivé senátory k jejich rozhodnutí nelze říci, protože to bylo v tajné volbě,“ říká předseda výboru Marcel Chládek z ČSSD.

Definitivně rozhodne celý Senát zítra. Jak Chládek, tak jeho kolega Jiří Oberfalzer z ODS si myslí, že tentokrát hlasování dopadne jinak, než před rokem.

„Předpokládám, že hlasování v plénu bude mít jiný výsledek, než mělo při posledním pokusu o jeho jmenování,“ míní Oberfalzer. Tehdy Senát Jana Sváčka coby ústavního soudce prezidentu Klausovi neschválil.

autoři: mak , Mirko Kašpar , Veronika Neprašová
Spustit audio