Kancléř Mynář zůstává bez prověrky, s rozkladem u NBÚ neuspěl

5. leden 2016

Hradní kancléř Vratislav Mynář neuspěl s rozkladem k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) proti neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. Uvedla to Česká televize s odvoláním na vyjádření kancléře. Ten s rozhodnutím úřadu nesouhlasí, chystá proto podání správní žaloby.

„Nesouhlasil jsem vnitřně už s tím prvním rozhodnutím ohledně neudělení bezpečnostní prověrky, protože důvody, které v tom rozhodnutí byly uvedeny, mi přišly, řekněme, malicherné,“ vysvětlil Mynář v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

„Umím si představit, že si NBÚ vykládá své zákony o bezpečnosti podle svého, na což zřejmě mají právo, ale pokud vám v odůvodnění napíší výroky typu ,úřad se domnívá, úřad předpokládá, úřad myslí‘, a nikdy vám nenapíší ,Mynář porušil zákon v tomhle a tomhle, Mynář pochybil v tomhle a v tomhle‘, tak jsou to takové domněnky, pod které se dá samozřejmě schovat všechno,“ dodal.

Mynář už dříve prohlásil, že neočekává, že by s rozkladem uspěl. Na Městský soud v Praze se teď prý může obrátit nejpozději do 18. ledna.

„Předpokládám, že to nebudeme nechávat na poslední chvilku, ale že to se svými právními zástupci proberu a předložím v příštím týdnu,“ upřesnil.

Prezident Miloš Zeman dnes zopakoval, že by Mynáře z funkce kancléře odvolal až tehdy, pokud by neudělení bezpečnostní prověrky potvrdil soud. V prezidentské kanceláři by ale v takovém případě mohl Mynář zůstat i nadále, a to na jiné pozici.

„Pokud bude konečný výsledek negativní, pan kancléř ve své funkci skončí. Ale na druhou stranu mu bude panem prezidentem nabídnuta jiná pozice v rámci Kanceláře prezidenta republiky, protože pan prezident by rád využil schopností pana kancléře, které jednoznačně prokázal,“ potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pokud bude výsledek pozitivní, to znamená, že bude zvráceno rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu, tak samozřejmě pan kancléř bude ve své funkci pokračovat,“ dodal.

Uvažoval prý i o rezignaci

Vratislav Mynář Českému rozhlasu prozradil, že už dříve kvůli neudělení prověrky uvažoval o tom, že by z funkce kancléře odstoupil. Po debatě s prezidentem Milošem Zemanem od toho prý ale upustil.

„Pro mě je velmi důležité a vlastně nejdůležitější to, že pan prezident se seznámil s celým odůvodněním NBÚ, že za mnou stojí, že říká, že využijeme veškeré možné opravné prostředky. Já si toho vážím a jsem za to velmi rád,“ zdůraznil.

Záporné rozhodnutí k udělení prověrky Mynář obdržel v září, na začátku října proti němu podal rozklad. Jeho právníci v něm napadli špatné právní posouzení NBÚ.

Mynář se nyní může bránit správní žalobou u pražského městského soudu a poté ještě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek.

Podle odborníků bude soudní řízení trvat tak dlouho, že Mynář bude moci dokončit v roli kancléře Zemanovo první volební období.

„Miloš Zeman je člověk, který si za všech okolností prosadí svou. Ono se to týká i pana generála Pilce, který také nedostal bezpečnostní prověrku a pan prezident ho také ponechává ve funkci. Je to zkrátka styl pana prezidenta a patří k němu to, že určité mravy nerespektuje. Ty, které tady platily alespoň doposud. Myslím si, že je jednoduché pochopit proč – protože potenciálním voličům Miloše Zemana toto nevadí,“ myslí si komentátor ČRo Petr Nováček.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider tvrdí, že pokud bude Mynář pokračovat jako kancléř bez prověrky, nemůže svou funkci vykonávat plnohodnotně:

„Všechny utajované písemnosti by musely jít mimo něj, to znamená, že on by vlastně nemohl kontrolovat práci podřízených, kteří budou s těmito utajenými písemnostmi manipulovat.“

Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky téměř tři roky. Před žádostí o prověrku uvedl, že ji pro výkon funkce podle zákona nepotřebuje. Zažádal o ni v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později.

Kauza Mynářovy prověrky
autoři: ČRo , rok | zdroj: ČTK
Spustit audio