Kancléř bez prověrky, Ovčáček i Drábová. Koho si vezme nový prezident na Hrad?

Už v sobotu bude jasno, kdo se stane českým prezidentem na dalších pět let. Volba přitom neovlivní jen post hlavy státu. Vítězný kandidát si s sebou zpravidla přivede i tým nejbližších spolupracovníků nebo externích poradců. Radiožurnál proto zjišťoval, komu by hradní angažmá nabídl Jiří Drahoš a jestli Miloš Zeman připouští nějaké změny ve stávající sestavě.

Při minulých prezidentských volbách Miloš Zeman říkal, že si na Hrad vezme jen svého tajemníka a řidiče. U těchto dvou funkcí ale nakonec nezůstal. Jako svého kancléře jmenoval krátce po uvedení do úřadu tehdejšího šéfa Strany práv občanů, kterou prezident zakládal, Vratislava Mynáře. Ten za pět let ve funkci nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, Zeman ho ale stále hájí.

„Kancléř nepotřebuje prověrku, žádný zákon mu to neukládá. Z frajeřiny si řekl o nejvyšší stupeň prověrky. Odborníci, které nebudou jmenovat, řekli, že kdyby si, blbec, řekl o prověrku na stupeň tajné, dostane ji,” řekl prezident už dřív ve vysílání Českého rozhlasu.

Podle webových stránek Hradu má teď hlava státu čtrnáctičlenný tým poradců a deset členů má i jeho expertní tým. Které své spolupracovníky by si Zeman na Hradě nechal v případě zvolení dalších pět let, současný prezident podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka zatím neřešil.

Čtěte také

Tým třinácti expertů

Ani Zemanův protikandidát Jiří Drahoš o svých případných spolupracovnících příliš mluvit nechce. I přes opakované dotazy dopředu neprozradil, koho by si na Hrad vzal třeba právě jako kancléře nebo tiskového mluvčího. „Jména mám v hlavě, ale nejprve to řeknu těm lidem, ještě to ode mě neslyšeli,” řekl.

Už před volbami ale Drahoš představil svůj tým třinácti expertů, kteří by mu v případě zvolení radili. Je mezi nimi třeba historik Jaroslav Šebek, ekonom Lukáš Kovanda, jaderná fyzička Dana Drábová nebo ekonom školství Daniel Münich.

autor: lio
Spustit audio