Kanál v Račicích hostil největší akce, chystá se na další

29. květen 2014

Umělý kanál v Račicích už 28 let slouží veslařům i kanoistům a byl také dějištěm mnoha velkých mezinárodních akcí. Mezi fanoušky je ale málo známý, přitom se nachází jen 30 minut jízdy od Prahy.

„Dráha má světové parametry, může se srovnat s jakoukoli jinou. Ví se o ní a každým rokem sem míří více a více výprav na soustředění,“ říká někdejší vynikající veslař a šestinásobný účastník olympijských her Václav Chalupa.

Račice pro něj i teď zůstávají pro něj druhým domovem. „Připravoval jsem se tu celý život a teď tu pokračuji dál jako technický ředitel areálu,“ vzpomíná šestačtyřicetiletý bývalý veslař.

Areál se už teď připravuje na příští velkou akci, o další usiluje. „Chystá se tu mistrovství Evropy juniorů ve veslování a moc rádi bychom obstáli v kandidatuře na MS ve veslování v roce 2019,“ věří Chalupa.

Spoluuživateli umělého kanálu jsou ovšem také kanoisté, což nedávno připomněl veřejnosti závod Světového poháru. Ten další v řadě přivítají Račice v olympijském roce 2016.

„Závod si proložíme bonbónky, které organizujeme – ME seniorů 2015 a MS seniorů 2017. Je to výzva i pro Račice,“ připomíná předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Na akce by mohlo zamířit i větší množství fanoušků. „V současnosti máme tým, který může přitáhnout zájem diváků. Chceme nabídnout i další benefity, ale základem je mít úspěšný tým a dobré lidi,“ uvědomuje si Boháč.

autoři: apr , vman
Spustit audio