Kanaďané se učí jíst českou kuchyni. V restauraci Praha v Torontu ji vaří už 75 let

Guláš s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice nebo topinky s česnekem. Nejen to mají na jídelním lístku v restauraci na okraji kanadského Toronta. Založili ji čeští a slovenští imigranti, kteří do Kanady přijeli po komunistickém převratu v roce 1948. Restaurace je součástí osady Masaryktown, kterou přistěhovalci z Československa vybudovali. Dnes ale přes 80 % návštěvníků podniku tvoří Kanaďané.

„Myslím, že to začalo roku 1949,“ říká šéfka restaurace Praha Mariana Šulganová, která podnik vede posledních osm let.

„Když jsem začínala, tak jsme měli halušky, svíčkovou – tu už teď bohužel nemáme, ale máme segedínský guláš, kuřecí paprikáš – slovensky perkelt –, ten je velmi populární, řízky a bramborový salát. Řízky děláme na všechny způsoby, ty jsou asi nejoblíbenější. Pak hovězí guláš s karlovarským knedlíkem a dát si můžete i špecle,“ popisuje aktuální menu.

Restaurace Praha je součástí osady Masaryktown, kterou vybudovali přistěhovalci z Československa

Restaurace za sebou nemá lehké období. Dlouho se nedařilo najít českého kuchaře, a tak Mariana Šulganová musela několik let pracovat i v kuchyni. Být všude ale nejde vydržet dlouho, a tak má radost, že se česká jídla nakonec naučili vařit místní kuchaři.

„Jsou šikovní – naučili se to a chutná to, jako bych to vařila sama,“ pochvaluje si jejich schopnosti.

Kuchař, který neochutnává

Kuchaři nejsou rodilí Američané ani Evropané, ale shodují se v tom, že uvařit české jídlo podle přesného receptu není tak těžké. Za dva dny si způsoby přípravy české kuchyně osvojili, a to přesto, že jeden z nich některá česká jídla nemůže ochutnat.

„Potíž je v tom, že jsem vegetarián, nejím maso a ani mořské plody. Ale můj kamarád, který maso může, si dal hovězí guláš a pochvaloval si, jakou to má chuť. A říkal, že to bylo moc dobré,“ usmívá se a připouští, že někdy ho ochutnat jídlo láká. „Když vařím a cítím, jak voní, mám na to chuť a chtěl bych si to dát, ale prostě nemůžu.“

Naštěstí palačinky žádné maso neobsahují, a tak kuchař-vegetarián může mlsat aspoň oblíbenou českou variantu s meruňkovou nebo jahodovou marmeládou.

Česká exotika

Keith a Francis pozvali do restaurace Praha přátelé na nedělní oběd. Na rozdíl od svých známých nebyli v této restauraci poprvé, a tak měl Keith hned jasno, že si dá klobásu a černé pivo.

Je radost vidět, s jakým nadšením Kanaďané objevují českou kuchyni

Jeho partnerka by chtěla něco ryze českého. U exoticky znějících názvů jídel by prý uvítala obrázky, aby věděla, co si vlastně objednává. Nakonec se rozhodla pro kuřecí na paprice s knedlíkem. Pozvaný pár si dal guláš se špeclemi. A příště prý zkusí i vepřové koleno.

Je radost vidět, s jakým nadšením Kanaďané objevují českou kuchyni.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související