Kanada zrušila vízovou povinnost pro občany České republiky

14. listopad 2013

Čeští občané už pro cestu do Kanady nepotřebují vízum. Kanada dnes potvrdila jejich zrušení. Tento krok plánovala už delší dobu. Kanada víza znovu zavedla v červenci 2009 poté, co výrazně stoupl počet českých žadatelů o azyl.

Česko tehdy samozřejmě s krokem kanadské vlády nesouhlasilo. Zastání hledalo třeba v Bruselu. Většina europoslanců Českou republiku ve sporu podpořila a podepsala výzvu Evropské komisi, aby proti Kanadě ve svém přístupu přitvrdila. Ani to ale tehdy nepomohlo.

Teď mohou Češi do Kanady cestovat na platný cestovní pas a bez víza mohou v zemi zůstat šest měsíců. Kanadský velvyslanec Otto Jelinek neskrýval uspokojení nad tím, že zrovna on může vyhlásit okamžité zrušení vízové povinnosti.

„Můžu říct, že ode dneška, 14. listopadu 2013, toto už nepotřebujeme,“ řekl krásnou češtinou, zatímco trhal na kusy vízový formulář.

K tomuto kroku vedla dlouhá cesta. Kanada několik let vyhodnocovala fungování nového azylového systému a také Česká republika musela splnit kritéria od celkové bezpečnostní situace v zemi přes dodržování lidských práv a spravování hranic až po bezpečnost identifikačních dokladů.

Česká republika se tak ocitla na seznamu 37 zemí, ze kterých za normálních okolností nepocházejí uprchlíci. Oprávněné žádosti o azyl z těchto států budou vyřízovány rychleji a ty neoprávněné naopak rychleji zamítnuty.

„Mám zprávu pro ty, kteří chtějí zneužít náš azylový systém i teď. Nedělejte to, protože náš azylový systém se změnil. Lidé, kteří podali nepodloženou žádost o azyl, budou z Kanady posláni pryč mnohem rychleji. Nebudou si moci žádat o povolení pracovat. Dostanou také menší dávky včetně nižšího krytí zdravotní péče,“ varoval velvyslanec.

„Neposuzujeme jednotlivce podle jejich rasy nebo náboženského přesvědčení. Každého jednotlivce posuzujeme jako českého občana individuálně a legitimitu žádosti hodnotíme podle celé řady kritérií,“ dodal.

Kanada si podle něj váží všech, kteří přijedou za kulturou, sportem, obchodem či jako turisté.

O tom, že Ottawa chystá zrušení víz, informoval už před několika týdny kanadský premiér Stephen Harper. Že na tom má hlavní zásluhu právě zavedení nového azylového systému, potvrdil i český chargé d'affaires v Ottawě Robert Tripes:

„Obecně vzato, Česká republika už v roce 2012 byla v rámci nového azylového zákona zařazena mezi takzvané bezpečnostní země. Už to bylo tehdy uznání pokroku v řešení této otázky i velmi výrazným signálem toho, že kanadská strana má snahu tuto otázku řešit.“

Diplomatické zdroje dávají vstřícný krok Kanady do souvislosti s připravovanou obchodní dohodou mezi Kanadou a Evropskou unií.

Kanada

Koncem září se v New Yorku sešel předseda Evropské komise s kanadským premiérem. Aniž by tato dvě témata dal do souvislosti, zmínil, že existuje jistý problém ve vzájemných vztazích.

Česká republika by totiž kvůli vízům mohla přijetí obchodní dohody komplikovat. A tak Kanada svůj postoj přehodnotila. Jde však spíše jen o urychlení procesu, už zhruba rok je totiž Česko na kanadském seznamu bezpečných zemí.

Tyto domněnky ale tehdy kanadský premiér Stephen Haper otevřeně nepotvrdil: „Je to obchodní dohoda, která se netýká víz. Ale jejím smyslem samozřejmě je volný pohyb osob a zboží a chceme, aby bylo možné cestovat z Evropy do Kanady bez víz,“ řekl.

30 tisíc víz za čtyři roky

Za více než čtyři roky vydaly kanadské úřady Čechům kolem 30 tisíc víz, 500 žádostí zamítly. „Náš přehled ukazuje, že za tu dobu poklesl počet žádostí o azyl z České republiky o 99 procent,“ uvedl velvyslanec Otto Jelínek. Z členských zemí EU vyžaduje Kanada víza ještě od Bulharska a Rumunska.

Zavádění a rušení víz do Kanady je už dlouholeté téma. Zatímco v roce 1996 Ottawa víza zrušila, následující rok je zase obnovila. Cestování pouze na pas se pak Češi dočkali zase v roce 2007, to trvalo ale pouze dva roky.


Kanada zrušila vízovou povinnost poprvé v roce 1996, o rok později ji ale kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl obnovila. Podruhé zrušila Kanada víza v roce 2007, po dvou letech je ale zavedla znovu. Za dobu trvání vydala Čechům 30 714 víz, 513 žádostí zamítla.

Zrušení vízové povinnosti s Kanadou vítá i bývalý ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Bohudík, konečně, dlouho jsme na tom pracovali, konečně k tomu došlo. Ale opravdu to byla intenzivní práce velvyslanectví. To nebylo samozřejmě udržitelné,“ říká.

Ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček nepředpokládá, že by zrušením víz nějak významně stoupl počet žádostí o kanadský azyl.

„Neočekávám, že by po zrušení víz nějak dramaticky ze dne na den stouply počty žádostí o azyl. Častěji je to spojeno s aktuálními událostmi, když dojde k eskalaci konfliktu, zvýšenému tlaku,“ říká Šimáček a vysvětluje:

„Považujeme to za důsledek potíží, kterým tady čelí řada lidí. Nechci říct jen Romů, ale jsou to hlavně Romové. Řada sociálních konfliktů vznikne poté, co proběhne nějaká jednorázová událost, například jeden trestný čin spustí vlnu odporu vůči celé menšině v konkrétním místě. Menšina se dostává pod tlak a zvažuje odchod do zahraničí jako jedno z řešení. Považujeme to za důsledek neřešení problémů chudoby a sociálního vyloučení.“

Europoslanci se chtějí pojistit

Pokud by Kanada vízovou povinnost vůči České republice v budoucnu znovu přijala, zavedly by všechny země Evropské unie víza pro Kanaďany. Takový návrh dnes přijal výbor Evropského parlamentu a dá se čekat, že ho v lednu potvrdí celý Evropský parlament.

V době, kdy Kanada víza vůči Čechům zavedla, ještě v Unii taková pravidla neplatila. Autorkou návrhu je česká europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. Podle ní změna do budoucna odradí třetí země, aby vůči státům Evropské unie víza zaváděly.

autoři: mak , oho , pan , krw , mach , kap , Martin Ježek
Spustit audio