Kamila Lhotáka inspiroval Jules Verne i ženy, popisuje kurátor. Ilustrátora teď připomíná film Muž zbavený tíže

26. prosinec 2021

Ke Kamilu Lhotákovi se dostal už v dětství, a to díky ilustracím k oblíbeným dětským knihám: Tomem Sawyerem počínaje a „ransomovkami“ konče. „Kamil Lhoták jich ilustroval více než 400, ten soupis se ale neustále rozšiřuje, dnes už se možná blíží 450,“ upozorňuje Libor Šteffek, kurátor výstavy malíře a grafika Kamila Lhotáka, v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Proč je Kamil Lhoták stále tak ceněným autorem?

Kamil Lhoták byl umělcem s velice širokým záběrem. My ho známe tak, jak jste zmínila, nejčastěji jako malíře, grafika a ilustrátora. Jeho záběr byl ale mnohem širší. Kromě těchto oblastí ho nalezneme ve filmové tvorbě, v animovaném filmu. Mnozí filatelisté by potvrdili, že existují také známky navrhované Kamilem Lhotákem. Působil jako výtvarník, navrhoval kostýmy pro filmy a to už samo o sobě předurčuje základnu jeho obdivovatelů.

Co ho vlastně inspirovalo k další tvorbě? Co ho provázelo celý život, k čemu nejvíce inklinoval?

Samozřejmě Francie jako objekt jeho zájmu, Paříž zvláště. Druhým zdrojem inspirace byly ženy spojené s Kamilem Lhotákem a potom Jules Verne a jeho doba, kterou Kamil Lhoták jako malý hltal – zvláště technické výdobytky. To ho opravdu provázelo celý život.

Pro vás jako znalce musí být velmi zajímavé, když hledáte jednotlivé Lhotákovy kresby. Už jste se naučil v jeho obrazech číst?

Kamilem Lhotákem se zabývám skoro 25 let, tak jsem těch věcí od něho viděl opravdu hodně, jak se říká, naživo. Já vždy říkám, že je veliký rozdíl, jestli člověk, který umělce studuje, vidí těch obrazů sto, tisíc, nebo třeba deset tisíc. Určitě některé detaily, které jsou třeba netypické a které se objevují a jsou výjimečné a nezapadají, se tam se tam dají nalézt. U těch je potom třeba dobře zvažovat, jestli to je něco, co se tam objevilo víceméně náhodou, nebo je to něco, co je transformací něčeho, co se tam objevovalo dříve.

U Lhotáka vidíme několik vývojových etap. Třeba jedním z klasických lhotákovských artefaktů je plavatka. Plavatka se objevuje poprvé v roce 45. Potom pokračuje celou érou 40. a 50. let, ještě ji nalezneme v první polovině 60. let, ale potom jako taková mizí a je nahrazena něčím podobným – barelem, který přetrvává v podobě barelu, to znamená bez nějakých tyčí, bez nějakých vlajek, další dekádu. Ale poté se zase objevují původní plavatkové motivy doplněné i barelem.

Začátkem prosince měl premiéru dokumentární film o životě a tvorbě Kamila Lhotáka. Jmenuje se Muž zbavený tíže. Celý rozhovor o Kamilu Lhotákovi si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

autoři: Zuzana Burešová , als
Spustit audio

Související