Kamerunským Bantuům se líbí řekomyš. A také jim chutná

20. březen 2014

Pražská zoo pokračuje v kamerunském projektu na ochranu goril nížinných. Nově ho teď obohatily výsledky etnozoologického výzkumu docenta Daniela Frynty. Cílem bylo zjistit, jaký vztah mají místní lidé k ohroženým zvířatům.

Hlavní hrozbou pro gorily nebo slony je pytláctví a nelegální obchod.

"Máme vedle sebe Baky, kteří lovi, a Bantu, kteří jsou zemědělci. Bantu kupují zvířata. Tyto dvě skupiny mají odlišné jazyky, geny, kulturu a způsob živobytí," popsal Frynta z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Podle předběžných výsledků výzkumu mají Bakové a Bantuové také rozdílné sympatie ke zvířatům. Zemědělští Bantuové spojují krásu zvířat více s jejich chutností. Vítězí tak luskoun nebo řekomyš, velký hlodavec podobný nutrii.

Bakové si naopak více cení velkých pralesních zvířat, jakými jsou gorily, šimpanzi nebo sloni. Jejich ulovení spojují s jistou prestiží.

Kameruňané by vyhubili gorily, šimpanze nebo slony

Výzkumníky zarazila odpověď na to, která zvířata by chtěli případně vyhubit. Bantuové i Bakové se shodli, že zachránit by chtěli chutné tvory:

"Když už by něco měli hubit, tak by vyhubili gorily, šimpanze, slony. Jinak řečeno, získali jsme další důkazy pro to, že bez dobrého triku, jak přesvědčit místní, jak zvířata chránit, na tom budou nejhůře právě ta nejvzácnější," upozornil Frynta.

Jednou z možností je naučit oba kmeny, aby chovaly oblíbené zvíře, které pak mohou sníst namísto jiných divokých zvířat. Proto se teď tým pražské zoo snaží přesvědčit kamerunskou mládež, aby chovala řekomyši.

Tito hlodavci se dobře množí a jejich maso je vysoce ceněné. Podle Daniela Frynty je prý dokonce cennější než maso malých antilop.

Navíc by to mohlo částečně uspokojit touhu místních po zvěřině, která je tam stále hlavním zdrojem bílkovin.

autoři: mvo , sed
Spustit audio