Kamerový systém v domě: shodnout se musejí všichni obyvatelé

4. listopad 2014
Žurnál servis

Majitelé bytových domů často řeší problém s vandaly. Ochránit majetek by jim mohl kamerový systém, který ničitele odradí, a nebo případně zaznamená – za jakých podmínek je ale možné ho v domě nainstalovat? Radili jsme se s advokátkou Radkou Chlebcovou, která toto téma se svými klienty řeší opakovaně.

Pokud chtějí obyvatelé domu chránit svůj majetek kamerovým systémem, musí se v první řadě rozhodnout, jestli jím budou lidi pouze sledovat, nebo je i nahrávat.

„Záznam kamerového systému a jeho uchovávání je považováno za zpracování osobních údajů, a proto je pro jeho instalaci nezbytné splnit podmínky zákona o ochraně osobních údajů. Jedná se zejména o povinnost zaregistrovat se u ÚOOÚ a potom informovat o tom, že v domě je kamerový systém,“ vypočítává advokátka.

Pokud byste chtěli v domě mít instalované kamery, musí s tím souhlasit všichni majitelé i nájemníci, kteří v domě bydlí. „Měla by tam být stoprocentní shoda, aby se kamerový systém vůbec začal používat. V domě musí být dále umístěny informační tabulky o tom, že je dům monitorován,“ popisuje další povinnosti Chlebcová.

Obraz by se také neměl archivovat zbytečně dlouho. „Doba uchování záznamu by se měla pohybovat v řádech dnů. Rozhodně by nemělo jít o lhůtu delší 7 dní,“ zdůrazňuje advokátka.

Nicméně pokud o kamerovém systému uvažujete, měli byste vědět, že si nemůžete být stoprocentně jistí, že obrazový záznam bude možné použít v případném sporu. „Záznam může pomoci identifikovat vandala. Pokud je legálně pořízený, pak může být využitelný i v rámci jednání o škodě způsobené v domě popřípadě při jejím vymáhání. Stoprocentní razítko na to nicméně dát nemohu,“ popisuje zkušenosti z praxe Chlebcová.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio