Kameny se valí už 60 let. Legendární kapela The Rolling Stones poprvé vystoupila v roce 1962

12. červenec 2022 12:41

Tři desítky studiových desek, 34 nahrávek z koncertů a nespočet videoklipů a výběrovek mluví za vše. Přesně před 60 lety (tedy 12. července 1962) poprvé před fanoušky vystoupili dnes už legendární „Stouni“.

Nejdůležitější místo v dějinách evropské populární hudby. I takovou nálepku získal s odstupem času dnes už neexistující londýnský klub Marquee, ve kterém poprvé před fanoušky zahrála kapela The Rolling Stones. Bylo to v červenci 1962. O rok později se ale domácím klubem britské kapely stal klub Crawdaddy. V té době už za bicí soupravou seděl bubeník Charlie Watts.

Nejnovější angličtí hitmakeři – i tohle se píše na přebalu první desky Rolling Stones, která vyšla v dubnu 1964. Právě debutové album zakončilo éru vystupování v klubu Crawdaddy, který byl už pro kapelu příliš malý. I na tenhle klub ale budou Stouni navždy vzpomínat, přišli se tam na ně podívat v té době už populární Beatles.

„Myslím, že je vždycky možné být hodně slavný. Ta věc se má tak, že co se týká Beatles nebo nás, tak kapely v té době byly úplně něco nového. Parta lidí, co dělala muziku a brala ji smrtelně vážně. Stoprocentně se tomu věnovali. Nedělali jednu z mnoha věcí, ale zrovna tohle,“ vyjádřil se frontman Rolling Stones Mick Jagger.

Největší popularity Stouni dosáhli na přelomu 60. a 70. let. Ostatně každý fanoušek si ihned vybaví slavné logo s vypláznutým jazykem, které se poprvé objevilo na desce Sticky Fingers z roku 1971. Po sólových ambicích a sporech v 80. letech se kapela v plné síle vrátila v roce 1989.

Kameny se valí do Prahy

Tanky odjíždějí, Stouni přijíždějí. I tohle billboardy hlásaly po celém Česku v srpnu 1990. Na první tuzemský koncert na pražském strahovském stadionu fanoušky pozval v češtině Mick Jagger. Na oficiálním videoklipu řekl: „Kameny se valí do Prahy.“

Někdejší prezident Václav Havel a členové kapely Rolling Stones Keith Richards a Mick Jagger

Památné vystoupení Rolling Stones se stalo pro mnoho lidí symbolickým milníkem v naší historii. To, že v Praze hrají Stouni, znamenalo, že se něco doopravdy změnilo. Kapelu na pódium dokonce uvedl tehdejší prezident Václav Havel: „Z hvězdného nebe se snesla do naší republiky kapela Rolling Stones.“

Písně Rolling Stones včetně hitu Satisfaction mohli fanoušci v Česku slyšet už šestkrát. Naposledy to bylo před čtyřmi lety – a ani v roce 2018 nechyběla originální pozvánka, tentokrát v podobě české lidovky Pec nám spadla.

Po loňské smrti Charlieho Wattse se kapela opět vydala na své turné Stones Sixty. Do konce léta zahraje třeba ještě v Německu, Francii nebo Rakousku.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

Související