Kambodžany ovládla touha vyhrát závod o Vodním festivalu

V Kambodži právě skončilo období dešťů a lidé slaví. Do hlavního města Phnompenhu se sjely statisíce lidí na největší a nejbouřlivější svátek roku - Vodní festival. Po tři dny ovládne kambodžskou metropoli karnevalová nálada, oblohu osvětlují ohňostroje a na řeku Sap vyplouvají pestrobarevné lodě. Lidé prosí duchy řeky, aby jim i v období sucha dali dostatek ryb a bohatou sklizeň.

Po hladině řeky letí štíhlé dlouhé lodě. Kapitáni na přídi udávají rytmus píšťalkou a 54 veslařů na každém z člunů zabírá ze všech sil. Z břehu je povzbuzují tisíce a tisíce lidí.

Přáním každého kambodžského muže je zúčastnit se závodů dračích lodí v Phnompenhu a snem každého závodníka je vyhrát. "Kdo vyhraje, získá peníze, stane se velmi slavným," říká mi Mei, majitelka malého krámku na nábřeží v Phnompenhu, na dohled od soupeřích lodí.

Třídenní závody na řece Sap patří k jednomu z nejbarvitějších a také nejdůležitějších kambodžských svátků. "V Kambodži máme tři hlavní festivaly: Nový rok, svátek předků a vodní festival Bon Nom Tuk, tedy Vodní festival. Ten mám nejraději," říká Mei, zavírá svůj obchod a pospíchá, aby se přidala k ostatním, kteří do posledního místa zaplnili nábřeží řeky Sap.

No oslavy vodního festivalu se do Phnompenhu sjíždějí lidé z celé země. Přijíždějí autobusy, na korbách nákladních aut, na motocyklech. Přijíždějí, aby podpořili své závodníky. Každá provincie, každé město Kambodže vysílá na závody nejméně jednu posádku.

Krom se svými kolegy přijel z Trendu, provinčního městečka na západě země při hranicích z Thajskem. Jak říká, závodů dračích lodí se bude účastnit už pošesté. Zatím ale jeho tým nikdy nevyhrál. Snad tentokrát?

Svátek Bon Nom Tuk s kláním lodí na řece Sap před královským palácem není jen pouhým sportovním zápolením. Především je oslavou řeky živitelky a připomenutím slavné khmerské minulosti.

"Lidé se modlí za štěstí a prosperitu. Prosí bohy vody, aby jim dali dostatek ryb. Připomínají si také slavné vítězství khmerského loďstva ve 12. století. Je to výraz tradice i obětování bohům," vysvětluje mi Toro.

Když se setmí, bulvár lemující břeh řeky se zcela zaplní lidmi. Už věřím tomu, že se do Phnompenhu sjel snad až milión lidí z celé země. Ve městě není doslova k hnutí. Podél ulic vyrostly stánky s jídlem, lidé pořádají pikniky na březích řeky i v parcích a ze všech stran zní hlasitá hudba.

Na obloze se konečně rozsvítí stříbrný úplněk měsíce a na řeku Sap majestátně vyplouvají obří lodě, oslnivě zářící do tmy. Důstojně plují po široké řece a tisíce světel, které tvoří barevné ornamenty, září do noci a odráží se na říční hladině.

Lidé se modlí za dobrou úrodu, za hojnost ryb a dobrý rok. A závodníci, kteří se ještě příští dva dny budou utkávat na řece Sap, nejspíš i za to, aby se jim splnil jich velký sen. Stát se vítězem o svátku Bon Nom Tuk.

mapa
Zvětšit mapu. Řeka Sap v kambodžském Phnompenhu
autor: jma
Spustit audio