„Kam jsi včera šel tak sám?“ Mobilní operátor to ví a ukládá na 6 měsíců

23. březen 2018

Společník na každém kroku. Dnes většina lidí nedá svůj mobil z ruky. Mezitím jejich pohyb sleduje operátor. Kde jste nějaký den byli, se dá zjistit s přesností několika desítek metrů. A nejsou to jediné údaje, které uchovává. Z informací od operátora pak mohou banky odhalit vaši solventnost.

Jako figurant pro tento díl působil datový novinář Jan Cibulka. Zažádal si o výpis provozních a lokalizačních údajů a za poplatek 1 700 Kč mu po předložení občanského průkazu operátor předal CD s tabulkou všech informací. V ní si mohl přehledně prohlédnout, kde všude za posledních šest měsíců byl – tedy se svým telefonem. Operátor totiž uchovává provozní a lokalizační údaje o tom, kdy a kde se daný telefon připojil k síti. Každý vysílač má své souřadnice.

Jak vypadala Honzova dovolená? Každý bod znamená jedno připojení k vysílači. Tyto údaje operátor posbíral během dvou dnů.

Proč vlastně operátoři tato data uchovávají?

Čtěte takéSloupek Jana Cibulky: Znám tě jak tvůj mobil

Ukládat je musí a to ze zákona. „Dělají to pro potřeby policie, nějakých dalších orgánů činných v trestním řízení. Je to pro potřeby zpravodajských služeb a je tam i oprávnění ČNB, která může také vyžadovat tato data,“ vypočítává advokát Jan Vobořil ze sdružení Iuridicum Remedium. 

Pokud bych měl obyčejný telefon, který by nebyl připojený na internet, tak by tam bylo evidované jenom vypnutí a zapnutí telefonu, přihlášení do sítě a nějaké SMS a hovory,“ vysvětluje Jan Cibulka. Dnes má ale mnoho lidí chytrý telefon, který se připojuje i na internet. Nová technologie umožňuje zjistit o svém vlastníkovi mnohem víc informací, jelikož komunikace se sítí pak probíhá prakticky nepřetržitě.

Jak ministerstvo průmyslu a obchodu zdůvodnilo, že je tato praxe v České republice stále možná? Poslechněte si rozhovor z vysílání Radiožurnálu s právníkem.

Kritika míří na více stran

Soudní dvůr Evropské unie už dvakrát tuto praxi plošného uchovávání dat označil za nelegální. České ministerstvo průmyslu a obchodu přesto zatím nehodlá pravidla měnit. Sdružení Iuridicum remedium proto ocenilo ministerstvo anticenou Velký bratr. Ocenění získala také Equabank za vyžadování souhlasu klientů s poskytnutím TelcoScore sestaveného z dat telefonních operátorů. Na základě telekomunikačních dat za 3 měsíce od tří největších operátorů zjišťovala solventnost svých zákazníků.

Čtěte takéSloupek Jana Cibulky: Operátor z vašeho mobilu zjistí víc, než tušíte. Nic z toho vám ale neřekne

Současnou praxi napadla u soudu i Česká pirátská strana. V prosinci podala stížnost proti plošnému sběru dat, kterou podepsalo 58 poslanců. Existuje totiž pochybnost o tom, že je použití těchto dat pro zajištění bezpečnosti občanů efektivní. Policie si v roce 2016 podle Českého telekomunikačního úřadu podala celkem 470 tisíc žádostí o data z mobilních telefonů, žádnou velkou pomoc to ale při objasňování zločinů podle Pirátů nepřineslo.

Proč se data sbírají? Poslechněte si odpověď advokáta.

autoři: Vojtěch Koval , had
Spustit audio

Seriál neviditelná

Stačí jméno a po pár minutách může cizí člověk najít i vaše rodné číslo. Seriál Českého rozhlasu Radiožurnál odhaluje, co o vás mohou vědět ostatní. Obchodníci, stát i sociální sítě. Podaří se ukrýt naši figurantku před zrakem druhých stran?

Reportáže vysíláme v 8:50. Rozhovory s vybranými hosty od 10:40.

Sledujte nás

Více o tématu