Kaddáfího základny ukrývaly rezidence i tajné věznice

4. duben 2011
Zblízka

Režim plukovníka Kaddáfího po sobě ve východní Libyi zanechal rezidence neobvyklých tvarů a tajné věznice, které se podařilo odhalit až několik dní po vypuknutí povstání na konci února. Muammar Kaddáfí měl dokonce jakési příruční vězení nedaleko od své rezidence na základně zvláštních sil v Benghází. Těmto základnám se říká katíby a navštívil je i zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Martin Dorazín.

Projíždíme obrovským areálem katíby v Benghází, která se rozkládala na velkém prostoru. Teprve teď lidé vidí, co všechno se tu skrývalo. Například benzínové stanice, které byly bezplatné pro lidi, kteří zde žili.

V jedné z hal přede mnou je klasické ruské BTR, obrněné vozidlo pěchoty, které je v plamenech. Radši rychle pryč odsud, aby to nebouchlo. Obrovským komplexem projíždí jedno auto za druhým. Všichni lidé se chtějí podívat, co vlastně bylo za zdmi, za které nemohl nikdo proniknout.

Pozoruhodné snad na tom je, že i tato Kaddáfího rezidence v Benghází má podobu beduínského stanu, protože právě tyto stavby má Kaddáfí nejraději. Tento stan je však z betonu, z oceli a ze skla, proto původní obydlí beduínů připomíná jenom vzdáleně.

Muammar Kaddáfí si oblíbil stavby napodobující beduínské stany

Průvodci po tomto přízračném komplexu mi jsou místní přátelé z Benghází – profesor Adam Al Mismárí a jeho syn Saad. V místnosti, kterou procházíme, jsou ještě zbytky nábytku. Prý to byla to knihovna. V místě jsou i přípojky na počítač, televize a telefony do celého světa.

Další místnost je ještě krásně vykachlíčkovaná, i když na zemi je obrovský nepořádek – rozbitá skla, rozbitý porcelán, vana v naprosto dezolátním stavu, tedy výsledek řádění lidí, kterým Muammar Kaddáfí už zkrátka lezl krkem. Desítky lidí bloudí v obrovských prostorách této rezidence o dvaceti nebo třiceti pokojích.

V další místnosti se dá vytušit bývalá ložnice. Jsou zde zbytky postelí, pelestí a čel. Domnívám se, že tady zřejmě plukovník Kaddáfí spával, když byl v Benghází. Moji průvodci mi však vysvětlují, že šlo o ložnici jeho nejmenší dcery, protože nábytek je růžový.

V této místnosti zřejmě bydlela nejmladší dcera Muammara Kaddáfího

Některé rodiny přijíždějí na místo oslavovat konec Kaddáfího éry. A to hned vedle budovy, která sloužila jako příruční vězení Muammara Kaddáfího. Během revoluce prý museli vyhodit do povětří schodiště, aby se dostali k lidem, kteří tam byli uvězněni za pancéřovými dveřmi. Našli tam na třicet vězňů. V domě opodál pak dalších 45 lidí.


Zvětšit mapu bývalé Kaddáfího rezidence u vojenské základy v Benghází

autor: mdo
Spustit audio