K zubaři jdeme minimálně jednou za rok i když nemáme problémy. Jak často chodit k očnímu lékaři?

25. květen 2020

Jak často chodit na pravidelné preventivní prohlídky k očnímu lékaři? Existuje nějaké doporučení v závislosti na věku a podle očních nemocí? Je věková hranice, od které by měly být kontroly častější?

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda v naší radioporadně na téma: preventivní zdravotní prohlídky u očního lékaře.

Čtěte také

Do ordinace nás spolehlivě zavede, když začneme hůř vidět, ať už na blízko nebo na dálku. A potom jsou také takové zdravotní potíže, kdy nás nemusí hned napadnout, že mohou být způsobeny zhoršením stavu našeho zraku nebo vidění. Může jít o bolesti hlavy, suché oči, tlak nebo pálení v očích.

Vyšetření očního pozadí, oftalmoskopie, se používá ke kontrole stavu sítnice, jejích cév a zrakového nervu. Patří mezi základní oftalmologická vyšetření. Oční pozadí vám lékař nejspíš vyšetří při opakovaných bolestech hlavy a poruchách vidění. Provádí se i při podezření na zvýšení nitrolebního tlaku.

Vyšetření zraku (ilustrační foto)

Pravidelné prohlídky podstupují diabetici a pacienti s dlouhodobě vysokým krevním tlakem. Vyšetření provádí oftalmolog.

Čtěte také

Pomocí oflalmoskopie lékař posuzuje změny na cévách, které provázejí některá onemocnění, například vysoký krevní tlak, aterosklerózu (kornatění tepen) a cukrovku.

Dlouhodobě vyšší tlak se nazývá odborně hypertenze. Tato choroba je velmi zrádná, protože nositele dlouho nemusí omezovat. Po určité době se však může náhle projevit jako mozková mrtvice nebo srdeční infarkt.

Vyšetření se nemusíte obávat, nebolí

Při vyšetření přenosným oftalmoskopem se lékař podívá do vašich očí během několika minut a vás to vůbec nebolí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je součástí každé preventivní prohlídky měření nitroočního tlaku? O čem toto měření vypovídá a co může ukázat? U kterých očních vad je nejdůležitější, aby se na ně přišlo včas? A co řidiči, mají oční prohlídky povinné?

To vše a ještě mnoho dalšího se dozvíte v záznamu radioporadny v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související