K Vánocům patří vůně cukroví. A když se nepeče, tak mám dobrou fintu, radí autorka kuchařek Zatloukalová

18. prosinec 2022

U Jany Florentýny Zatloukalové nesmí na Vánoce chybět stromeček, vánočka, bramborový salát, vinná klobása a vánoční filmy. A advent? „To je pro mě doba sladkých chutí, vůní, tajemných příslibů,“ říká autorka kuchařek v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Jak na kakaové rohlíčky? Jak vylepšit česnekovou pomazánku? A co všechno se smí dát do bramborového salátu?

Když mám volno na Štědrý den, tak šoupnu dopoledne do trouby dva plechy vanilkových rohlíčků, aby to doma vonělo. Vůně, to jsou ty pravé Vánoce – vanilka, skořice. Máte to podobně?

Čtěte také

Mám to podobně. Jak se doma line vůně cukroví z trouby, tak jsou ty Vánoce takové hmatatelnější, opravdovější a člověk věří tomu, že opravdu přijdou. Ale když se nepeče cukroví, tak mám takovou fintu, takovou instantní vánoční vůni. Vezmete kastrůlek s vodou, dáte na něj trochu koření, jako je skořice, hřebíček, badyán, kousky citrusů nebo aspoň citrusovou kůru a přivedete to k varu. A jak to pobublává na plotýnce, tak se začne vytvářet právě vůně, která dělá Vánoce.

Letos mě pobavil vtip na sociálních sítích, kde stojí mladý muž a má na kartonu napsáno – i dva druhy cukroví stačí. Tak jsem si říkala, že vlastně proč ne?

Vlastně proč ne. Určitě. Letos je taková doba šetření nejenom energií, nejenom penězi. Ale proč nešetřit i kaloriemi.

Co zvládneme ještě upéct? Co k těm Vánocům opravdu prostě patří a mělo by tam být?

Takový prototyp vánočního cukroví, to jsou asi vanilkové rohlíčky. Pořád ještě je na ně čas, jsou báječné, když se upečou, protože jsou ještě křupavé a voňavé. Po pár dnech, když se rozleží, tak začnou být najednou měkčí a hebčí a šťavnatější. Takže mají své kouzlo pořád. Mám ještě oblíbený recept na kakaové rohlíčky – mají těsto, se kterým se pracuje snad ještě líp. Samozřejmě ještě je čas na kokosky, na linecké cukroví, dají se upéct perníčky z nějakého receptu na těsto, které umožňuje, že se upečou a jsou hned měkké. Pak také přichází správný čas na nepečené cukroví, jako jsou třeba vosí hnízda.

Když jste zmínila vanilkové rohlíčky, tak z ořechů, nebo z mandlí?

Raději z mandlí, ale nemám nic ani proti těm ostatním variantám. Každá má své kouzlo, každá má svojí vlastní chuť.

A kakaové těsto? V čem je jeho kouzlo, že je ještě lepší než klasické?

Kakaové rohlíčky chutnají po čokoládě, když jsou upečené. Jsou také obalené v cukru, vlastně je tam jenom máslo, mouka, cukr, kakao. Všechno se to spojí dohromady troškou rumu.

Můj dědeček v Krkonoších, tak ten miloval zázvorky. Babička je pekla jenom pro něj, protože je nikdo jiný nechtěl jíst…

Cukroví je to takové hodně svérázné a má nejenom chutnat, ale i vypadat jako zázvor, proto vykrajovátko má takový členitý a zajímavý tvar, jedinečný mezi ostatními vykrajovátky. Zázvorky se musí opravdu dlouho odležet. A čím víc mouky se do těsta použije, čím je to těsto tuší, tak tím déle potom trvá odležení.

Co bylo předchůdcem klasické vánočky? A kdo byli caltáři? Poslechněte si celý rozhovor.

 

Spustit audio

Související