K Ústavnímu soudu dorazila stížnost na rozhodnutí NS o výpočtu platů v justici

31. březen 2015

Spor o výši platů v justici bude možná řešit Ústavní soud. Stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), podle kterého stát v minulých letech špatně vypočítával výši soudcovských platů, podal předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa.

Na Nejvyšší soud se obrátila se žalobou o doplacení mzdy soudkyně Okresního soudu Brno-venkov Jana Lorencová a uspěla. Rozhodnutí však znamenalo, že se o platy mohou ucházet i další soudci, což by pro stát znamenalo velké výdaje.

Vládě se nedávno podařilo dohodnout se s většinou soudců na tom, že platy stát dorovná jen částečně a zaplatí „jen“ asi 1,2 miliardy. I pak však vláda usilovala o to, aby soudce Jirsa stížnost k Ústavnímu soudu podal, a ten to udělal.

Ačkoli sám Jirsa si myslí, že by soudci doplatek dostat měli, staví se k věci tak, že jako předseda soudu zastupuje stát, a musí tedy hájit jeho zájmy. Za důležité, aby se otázka soudcovských platů definitivně uzavřela.

„Podle mých informací ne úplně všichni soudci uzavřou tu dohodu, to znamená, že budou určitě dál probíhat nějaké soudní spory. Tak aby ty soudy, které ty spory budou rozhodovat, měly nějaké vodítko v podobě rozhodnutí Ústavního soudu,“ vysvětlil Jirsa.

Ústavní soud potvrdil, že Jirsovu stížnost přijal. Ve středu jí přidělí spisovou značku a také soudce zpravodaje. Kdy by mohli soudci věc vyřídit, nelze podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové zatím odhadnout.

„Lze pouze velice obecně konstatovat, že průměrná délka řízení o individuální ústavní stížnosti v uplynulých letech byla kolem šesti měsíců,“ uvedla Sedláčková.

autoři: gaj , kov , vok , msi
Spustit audio