K teroristickým útokům v indonéské Jakartě se přihlásil Islámský stát

14. leden 2016

Série několika silných explozí otřásla centrem indonéské metropole Jakarty. Informace o počtu obětí se rozcházejí, podle indonéského ministra bezpečnosti zahynulo pět útočníků a dva civilisté. Policii se podařilo všechny teroristy zneškodnit. K útokům se přihlásila radikální skupina Islámský stát. Terčem prý byli cizinci a bezpečnostní síly.

Indonéská policie uvedla, že Islámský stát již v listopadu atentáty v Jakartě vyhrožoval.

Podle policie je mezi mrtvými civilisty jeden cizinec. Podle některých zdrojů se jedná o Nizozemce, podle jiných o Kanaďana. Další mrtvý cizinec je podle indonéské vlády také mezi útočníky. Objevily se i zprávy o třech mrtvých policistech.

Katarská televize Al-Džazíra zase s odvoláním na indonéskou policii uvádí, že kromě pěti útočníků zemřelo sedm civilistů a pět policistů. Ohledávání místa činu ale teprve začíná a řada lidí, kteří podle dřívějších zpráv zemřeli, je nakonec mezi zraněnými.

Do útoku se údajně zapojilo až 14 teroristů ozbrojených pistolemi a granáty. Část z nich byli sebevražední atentátníci. Zdá se, že policie dva nebo tři útočníky zastřelila, čtyři další zadržela a tři se sami odpálili.

Podle některých zdrojů došlo v Jakartě až k sedmi výbuchům. Dva lidé zřejmě nejprve hodili bombu na policejní služebnu a potom celá skupina zaútočila na kavárnu Starbucks, která je součástí nedalekého obchodního centra. Nejméně jeden sebevražedný útočník se uvnitř odpálil.

Celkem ale svědci slyšeli zevnitř nejméně tři výbuchy. Člen ochranky místní banky vypověděl, že viděl, jak ke kavárně přijelo pět ozbrojenců, z nichž minimálně tři byli sebevražední atentátníci.

Část útočníků pak vnikla do nákupního centra a část začala střílet na policisty, kteří na místo vyrazili. Policii se postupně všechny útočníky podařilo zneškodnit. Jeden terorista se odpálil na ulici, další jeden nebo dva sebevražední atentátníci zase v momentě, kdy na motorkách vjeli do policejního zátarasu.

„Tento čin jasně sledoval narušení veřejného pořádku a šíření teroru mezi obyvatelstvem,“ uvedl v prohlášení indonéský prezident Joko Widodo.

Zároveň vyzval obyvatele k zachování klidu: „Stát, národ i lidé se nesmějí obávat teroru a podlehnout mu.“ Prezident také svolal mimořádnou schůzi kabinetu.

K výbuchům došlo v rušné čtvrti nedaleko obchodního střediska. V oblasti jsou mezinárodní hotely, restaurace, zahraniční velvyslanectví a kanceláře. Dvě nálože údajně explodovaly u velvyslanectví Pákistánu a Turecka.

Podle českého konzula v Jakartě Čeňka Hajného se ambasáda snaží kontaktovat české občany, které v zemi pobývají. Dosud ale žádné potíže Čechů nezaznamenala.

Ve stavu pohotovosti

Indonéská policie je už od konce loňského roku ve stavu nejvyšší pohotovosti. Úřady v prosinci oznámily, že zmařily plán islámských radikálů na útoky proti vládním budovám a sídlům zahraničních misí. Na Nový rok střežilo kostely, letiště a další veřejná místa na 150 tisíc indonéských policistů.

„Čekalo se, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Kolem Vánoc se posilovala bezpečnostní opatření. Není to úplně nic nového, ale neděje se to tady každý den,“ upozornil Pavel Zvolánek, český novinář žijící v Jakartě.

Indonésie se už v minulosti s podobnými teroristickými útoky potýkala, páchali je zejména radikální islamisté. Například v roce 2002 zabili na Bali teroristé z organizace Džamá Islamíja 202 lidí.

Samotná Jakarta zažila poslední velký útok v roce 2009, kdy se dva sebevražední atentátníci odpálili v hotelech Ritz Carlton a Marriott a zabili celkem devět lidí. I tuto akci provedla organizace Džamá Islamíja.

V centru Jakarty útočili teroristé
autoři: ČRo , onh | zdroj: ČTK
Spustit audio