K podcenění bezpečnosti v OKD nedošlo, ubezpečují zástupci společnosti

Výbuch metanu v dole ČSM na Karvinsku si vyžádal 13 obětí. Kdy budou jasné příčiny výbuchu? A jaké budou důsledky neštěstí? Nejenom na to se ve speciálu Radiožurnálu ptala svých hostů moderátorka Marie Bastlová.  

Důl ČSM, kde došlo k výbuchu, leží na území hornické obce Stonava. Nakolik obec katastrofa zasáhne? „Týká se nás to zejména morálně, jsme svázání s podnikáním OKD v našem regionu,“ říká starosta Stonavy Ondřej Feber.

Dodává také, že v obci, ve které leží i Důl Darkov, těžbu povolují tak, aby se co nejméně dotýkala zájmů obyvatel. „Na druhé straně těžíme z dolů, máme nějaké peníze do rozpočtu,“ vysvětluje starosta.

Čtěte takéPři výbuchu v dole na Karvinsku zemřelo 13 lidí. Koncentrace metanu byla čtyřnásobně vyšší

Do ostravského studia zavítal i Marian Klásek, šéf státní společnosti Prisko a člen představenstva společnosti OKD. Ta těží právě v postiženém dole. „Bude naší snahou vyplatit odškodné v maximální možné výši a postarat se o pozůstalé,“ ubezpečuje.

Aktuálně je těžba na dole zastavená a staví se hráze, které by podle něj měly být dokončené v neděli. „Hornická činnost nebude probíhat do 26. prosince,“ dodává.

S hornictvím je profesně spojený i poslanec hnutí ANO Josef Hájek – pracoval jako důlní technik a záchranář, působil také v managementu společnosti OKD. Existuje možnost, že by OKD zanedbala péči o bezpečnost v dolech?

„Z pohledu mé 30leté zkušenosti ne, technika v oblasti bezpečnosti se neustále vyvíjí,“ upozorňuje s tím, že sám pamatuje období drastických úspor, nikdy se to netýkalo prostředků na bezpečnost.

Čtěte takéVIDEO: Jak mohl vypadat výbuch v dole na Karvinsku. Podívejte se na simulaci polského institutu

„Mimo jiné jsou na šachtě velmi silné odbory, mají svoje závodní inspektory bezpečnosti práce, kteří monitorují důl, jsou součástí kontrolního týmu,“ vysvětluje.

Možnost podcenění bezpečnosti v OKD vylučuje rovněž Klásek, podle kterého vysokou úroveň bezpečnostních standardů potvrdili právě zástupci odborů společnosti.

„Není z jejich strany žádné podezření na to, že by došlo k zanedbání předpisů nebo výdajů na bezpečnost,“ podotýká s tím, že zástupci odborářů se účastní vyšetřování vzniku havárie a jsou o všem informování.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio