K Mezinárodní vesmírné stanici míří rusko-americká posádka. Let se zřejmě prodlouží

26. březen 2014

Let ruské lodi Sojuz se třemi novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice se kvůli dosud neidentifikovanému technickému problému výrazně prodlouží. Termín příletu se mění na noc ze čtvrtka na pátek, oznámila to dnes americká vesmírná agentura NASA.

Start nosné rakety Sojuz-FG s lodí Sojuz TMA-12M s Američanem Stevem Swansonem a Rusy Alexandrem Skvorcovem a Olegem Artěmjevem byl úspěšný. Nevznítily se ale pomocné rakety, takže loď vynechala dva plánované manévry.

Znamená to, že let na orbitální stanici vzdálenou od Země 418 kilometrů bude zřejmě trvat více než dva dny.

Američan a dva Rusové nahradí kosmonauty, kteří se z ISS vrátili před dvěma týdny. Během mise, která potrvá skoro půl roku, budou společně provádět vědecké experimenty.

Obě země jsou na sebe v kosmonautice odkázané.„Jejich výzkumy jsou velice provázané. Američané by v podstatě nemohli nahoře být bez Rusů a Rusové bez Američanů,“ připomíná publicista věnující se kosmonautice Karel Pacner.

Spojené státy teď dokonce nemají vlastní plavidlo, které by bylo schopné posádku na oběžnou dráhu dopravit.

V roce 2011 přijaly nabídku Ruska, které jim kosmonauty a materiál na mezinárodní stanici dopravuje. Byla levnější než mít vlastní raketoplán.

„To, že Američané ukončili činnost raketoplánů a tím přenechali veškerou obsluhu Mezinárodní kosmické stanice Rusům, tak to byl krajně neuvážený krok.“


Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station – ISS) je jediná trvale obydlená vesmírná stanice. První díl stanice, modul Zarja, byl vynesen na oběžnou dráhu 20. listopadu 1998. Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena. V současné době je posádka, která se každých 6 měsíců obměňuje, tvořena 6 členy. Stanice je umístěna na oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 km. Při průměrné rychlosti okolo 27 720 km/h pravidelně obíhá Zemi s periodou cca 92 minut.

Podle Pacnera nepromysleli, že na Rusku budou závislí bez ohledu na politické vztahy obou zemí.

Američané se ale snaží svůj hendikep dohnat. NASA staví vesmírnou loď Orion, další plavidla budují i soukromé firmy.

„Zdá se, že nejdřív bude možné, aby Američané létali na stanici na svých strojích v roce 2016, možná o něco později,“ dodává Pacner.

Obě země začaly spolupracovat ve vesmíru už v roce 1975, kdy došlo k historickému spojení lodí Sojuz a Apollo.

„Američané ale přišli na to, že Sověti využili tento program k pokoutnímu získávání informací o americkém vesmírném programu,“ uzavírá odborník na kosmonautiku.

Technici Kennedyho vesmírného střediska pracují uvnitř modulu pro posádku kosmické lodi Orion
autor: Olga Kořánková | zdroj: ČTK
Spustit audio