K Jadranu letos přijelo stejně turistů jako před válkou

31. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Počty turistů, kteří letos přijeli k Jadranu, se konečně vrátily na předválečnou úroveň. Napomohl tomu růst ubytovacích kapacit. V chorvatských školách nejsou učitelé. Jen v okolí Splitu jich chybí několik desítek.

Turistů je v Chorvatsku čím dál víc. Podle ministerstva turistiky se počty zahraničních návštěvníků konečně dostaly na úroveň předválečných let. Nejvíc turistů letos přijelo v srpnu. Ve srovnání s loňským rokem stoupl počet zahraničních návštěvníků zhruba o pět procent. Výrazně k tomu přispěl nárůst ubytovacích kapacit nejen v hotelích, ale především v soukromých apartmánech.

Ve Splitsko-dalmatské oblasti chybí 30 učitelů. Nový školní rok přitom v Chorvatsku začne už za pár dní. Některé pedagogy získaly školy doslova na poslední chvíli, stále to ale nestačí. Největší poptávka je po učitelích zeměpisu, výpočetní techniky a především angličtiny. Letos totiž řada škol začne s výukou jazyka už na prvním stupni. Kdo ho ale bude učit je zatím ve hvězdách.

Počasí v Dalmácii

V Dalmácii bude v pondělí slunečno, místy ale oblačno s přeháňkami. Ranní teploty 23 až 27 stupňů, odpolední kolem 33 stupňů Celsia. Povane slabý proměnlivý vítr.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu