K fotbalu patří párek a pivo. Při zápasech Baníku na vítkovickém stadionu pouze nealko

8. srpen 2015

Fotbalový zápas si bez piva a párku mnozí fanoušci ani nedovedou představit, ale těm v Ostravě Vítkovicích minimálně v prvním případě nic jiného nezbude. Na novém domovském stadionu Baníku se totiž nebude pivo při ligových zápasech prodávat a to z bezpečnostních důvodů.

Když to oficiální vysvětlení zjednodušíme, tak v Ostravě - Vítkovicích chtějí mít nově opravený stadion co nejdéle hezký a tak si čerstvě zrekonstruovaný stánek tímto opatřením chrání. Jde ale o výjimečné opatření.

„Situace v Ostravě je skutečně výjimečná, protože na ostatních patnácti stadionech Synot ligy se alkoholické pivo normálně čepuje,“ potvrzuje mluvčí profesionálních soutěží v Česku Daniel Hajný.

V Česku je pivo dlouhou dobu spojené s fotbalem i sponzorsky, velké pivovary už řadu let dávají do fotbalu v Česku miliony. Nestěžují si Vám potom zástupci pivovarů v případě takových zákazů, jako je ten aktuální v Ostravě, že se tím cítí poškozeni?

„Tato situace je zcela výjimečná a nová. Do této chvíle i Baník Ostrava točil na svých zápasech alkoholické pivo, ale problém v tom není. V Ostravě se bude točit pivo nealkoholické.“

Nemáte obavu, že se někteří fanoušci vzhledem k zákazu prodeje alkoholického piva posílí už před zápasem a situace bude ještě horší?

„Nikdo z nás neví, jaká bude reakce. Osobně si myslím, že to není o tom, jestli fanouška budete napájet alkoholickými nápoji přímo v daném utkání. Hlavně je to o komunikaci klubu s fanoušky. A dneska už se všichni snaží se svými fanoušky spolupracovat, ať už je to na vstupním řádu nebo nějakém ‚choreu‘.“

Čtěte také

Jaký je v současnosti trend v zahraničí, když se podíváme do nejprestižnějších soutěží do Anglie, Německa nebo i jinam, smí se tam prodávat na stadionu pivo, případně jaké?

„Je to specifické soutěž od soutěže. V Německu je model stejný jako u nás. Na všech stadionech se prodává alkoholické pivo. Na druhou stranu v anglické Premier League se alkoholického piva nenapijete, tam vám natočí pouze nealkoholické.

autoři: vlk , jpa , Vojtěch Bureš
Spustit audio