Jste v Paříži a máte romantiky po krk?

Jedním z možných dárků, kterými se zamilovaní obdarovávají u příležitosti svátku svatého Valentýna, je i cesta do Paříže, kterou mnozí označují za nejromantičtější město. Možná vás napadne, že to může být proslulým uměním francouzských mužů svádět, neoddiskutovatelným půvabem francouzských žen nebo zkrátka krásou francouzské metropole. Mnozí Francouzi však začínají mít svatého Valentýna plné zuby.

Můžete jít po stopách Amélie, dát si za Notre Damem masáž chodidel, jak jsme to viděli v Polanského filmu Hořký měsíc, zajít si na ostrov svatého Ludvíka na znamenitou zmrzlinu Berthillon, poobědvat ve dvou v restauraci Jules Verne na Eiffelovce nebo zavítat do Lucemburské zahrady. A nemusí vás mrzet, že podobný nápad dostali i další.

Moc diskrétních a klidných míst v Paříži zkrátka nenajdete. Že by to vadilo? Vůbec ne! Když chcete úplný klid, přijdete v sedm hodin. Všichni ovšem mají rádi to ticho a ruch zároveň. A co je nejoblíbenějším dárkem na svatého Valentýna? Samozřejmě čokoládové srdíčko. Proč? „Protože ženy milují čokoládu,“ říká Maria, která už řadu let prodává v butiku, kam dodávají své sladké zboží nejlepší výrobci čokolády z celé Paříže.

„Na Valentýna se dávají dárky do dvaceti eur, dražší ne. Proto jsou tyto luxusní čokolády ideální, zvláště ty ve tvaru srdce,“ tvrdí. A co by udělalo Marii největší radost? „Červené čokoládové srdíčko. Možná je to kýč, ale já bych ho chtěla,“ směje se.

Ale dost romantiky. Myslíte si, že by někomu mohl svatý Valentýn jít v nejromantičtějším městě na světě také na nervy? „Určitě,“ říká majitel restaurace Michel. „Myslím, že je to určitá forma globalizace, komercializace. Velké značky prodávají všechno, co mohou, a říkají, že je to pro zamilované. Připadá mi to trochu k smíchu,“ tvrdí Michel, kterého pobaví, když mu řeknu, že by měl podle tohoto vzoru připravit nějaké jídlo pro zamilované.

Žádná stávka na protest proti červeným čokoládovým srdíčkům se však v Paříži zatím nekoná. A to je co říct. Pořádá se tu ovšem řada antivalentýnských akcí. Nejvíce mě pobavila pozvánka na jeden takový večírek zaměřený proti svátku zamilovaných, kde je zakázáno se líbat a strašit červenými srdíčky. A přimělo mě to k zamyšlení. Jaký ryze antivalentýnský program bych doporučil vám všem, kteří se chystáte do Paříže a máte už romantiky plné zuby?

Nejprve bych vás pozval za dobrodružstvím – tedy na nádraží Gare du Nord a jeho okolí. Kolem chodí vojáci se samopaly. Před 24 hodinami začaly v okolí nepokoje. Výkladní skříně už jsou zasklené, odpadkové koše, které se včera mladíci pokoušeli zapálit, jsou odklizené.

A potom bych vás vzal na oběd třeba do proslulých restaurací rychlého občerstvení na Rue de la Huchette – ulici, které se také říká Rue de Bacteria. Pak bych si vás – po vypumpování žaludku – vyzvedl v nemocnici Pitié Salpêtrière, kde zemřela Diana. A zavedl vás rovnou na Montmartre. Ne však do míst, kde se točila Amélie, ale o dvě ulice dál na Barbes. K hloučku podivně vyhlížejících chlapíků, kteří tu bydlí už řadu let, ale ani jeden z nich není v zemi legálně. Můžete jim nabídnout, že je vyfotíte a uděláte jim tak valentýnskou památku. A vězte, že na tento den nebudou vzpomínat oni, ale vy.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Pa%C5%99%C3%AD%C5%BE,+Francie&amp;aq=0&amp;sll=48.848677,2.36515&amp;sspn=0.025755,0.084543&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Pa%C5%99%C3%AD%C5%BE,+%C3%8Ele-de-France,+Francie&amp;ll=49.518076,2.48291&amp;spn=2.496418,6.70166&amp;z=7&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Pa%C5%99%C3%AD%C5%BE,+Francie&amp;aq=0&amp;sll=48.848677,2.36515&amp;sspn=0.025755,0.084543&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Pa%C5%99%C3%AD%C5%BE,+%C3%8Ele-de-France,+Francie&amp;ll=49.518076,2.48291&amp;spn=2.496418,6.70166&amp;z=7&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Paříž, Francie</a></small></p>
autor: jšm
Spustit audio