Jste OSVČ a uplatňujete paušál? Dejte si pozor na slevy a daňová zvýhodnění

Nachází nejvyšší čas podat přiznání k dani z příjmů, termín vyprší v pátek. Na co by si poplatníci měli dát pozor, pokud uplatňují takzvaný paušál?

Paušální odečet používá hodně plátců daně. Neměli by však zapomenout, že nemůžou uplatnit slevy a daňová zvýhodnění na členy rodiny. „Osoby uplatňující výdaje paušálem nejsou oprávněny využít odečet na manželku bez příjmů a nebo daňového zvýhodnění na děti,“ potvrzuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

To se týká osob samostatně výdělečně činných, tedy těch, pro které je tato práce hlavním zdrojem příjmů. Najdou se však výjimky v uplatňování paušálu a slev. Pokud má fyzická osoba příjmy ze samostatně výdělečné činnosti nebo z pronájmu, současně je zaměstnaná a příjmy ze zaměstnání představují více než 50 % základu daně, pak je možné slevy a daňová zvýhodnění využít i při uplatňování paušálních výdajů, informuje Gabriela Ivanco.

Čtěte také

Slevu na poplatníka můžou uplatnit všichni

Nejde však o jediné slevy, na něž můžou poplatníci dosáhnout. Základní slevu „na poplatníka“ ve výši 24 840 korun mohou uplatnit všichni občané podávající daňové přiznání. Nárok na ni mají i pracující důchodci, lidé, kteří si takto vydělávají jen část roku, nebo ti, kdo mají příjmy z kapitálového majetku.

Nesmíme zapomenout na daňové odpočty. Můžete si odečíst dary, úroky z úvěru na bydlení, zaplacení příspěvky na penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření a příspěvky na životní pojištění, případně také členské příspěvky odborům nebo platba za zkoušky při dalším vzdělávání.

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

1. dubna, nebo 1. července?

Tyto všechny možnosti stanovuje zákon a vztahují se k základu daně z příjmu. Každá tisícikoruna daňových odpočtů znamená podle firmy Mazars daňovou úsporu ve výši 150 korun.

Termín k podání daňového přiznání je 1. dubna. Pokud využíváte služeb daňového poradce, musíte k tomuto datu dodat na finanční úřad plnou moc, kterou jste svému poradci předali. Na odevzdání přiznání však v tomto případě máte čas až do 1. července.

autoři: jhn , šše
Spustit audio