Jste celebrita? Pošlete své spodky do muzea!

Někdo je má rád volné, někdo těsnější, někdo barevně nevýrazné a někdo křiklavé. Je trendy mít je značkové a nosit je tak, aby to ostatní viděli. Řeč je o slipech, boxerkách, kalhotkách, trenýrkách, tangách - zkrátka o spodním prádle. To, co nosíte na těle pod kalhotami nebo pod sukní, o vás může mnohé napovědět, myslí si jeden belgický umělec, který si založil Muzeum spodního prádla. Sbírá spodky slavných osobností.

"Tady jsou spodky ministra financí, vicepremiéra Didiera Reynderse," chlubí se zakladatel a majitel Musée du Slip - tedy Muzea spoďárů Jan Bucquoy a ukazuje dál: "Tyhle nosil Guillaume Durand, známý moderátor francouzské televize. Ty mi poslala naše bývalá ministryně kultury marockého původu. Tamty krémové jsou od miss Belgie z roku 1995 a tamty nosil zástupce vlámského regionu v Londýně."

Tyto boxerky jsou v barvách britské vlajky doplněné černými flanderskými lvy na žlutém poli. V těch musel opravdu chodit nadšený vlámský vlastenec obdivující majestát britské koruny.

Přírůstky do sbírky přicházejí každý týden. Pan Jan bere krabici s dopisy a rozbaluje. Kdopak mu poslal růžové přiléhavé boxerky. "Ty jsou od Plastica Bertranda, co nazpíval světový hit. Určitě ho znáte," prozradil. Ano i u nás se v 80. letech na diskotékách hrála jedna z mála francouzských písniček Ca plan pour moi.

Jan Bucquoy sbírá pánské i dámské kalhotky už 20 let. Z některých dělá humorné, někdy zesměšňující až hanlivé koláže politiků se slipy nebo trenýrkami na hlavě. S dámskými tangy nebo pořádnými bombarďáky na účesu už ani Hitler, bývalá britská premiérka Thatcherová nebo francouzský prezident Sarkozy zdaleka nevypadají tak mocně, jak vystupovali nebo vystupují.

Na koláže se dají použít kalhotky z bazaru. Ty od známých osobností jsou však pěkně vyžehlené, napnuté v rámech pod sklem s certifikátem podepsaným dárcem, který potvrzuje, že je dotyčný opravdu nosil. Jak tyto dost intimní části oblečení pan Jan získává? V Belgii je tento kontroverzní umělec známý nejen svým dílem, ale i mravnostními výstřelky. Posílají mu tedy slavné osobnosti své spodky do muzea samy?

"Kdepak, to musím všechno vykorespondovat. Píši dopisy, ve kterých vysvětluji, že nejde o žádnou úchylku, že je to otázka filozofické studie podstaty člověka," přiblížil muzejník. Pochopení ovšem často Jan Bucquoy u adresátů svých dopisů nenachází.

"Běžně odpoví tak jedno až tři procenta dotázaných. Ve Francii to je ještě méně. Tam jsou lidé konzervativnější," stěžuje si pan Jan. Přitom právě heslo francouzské revoluce Volnost, rovnost, bratrství ho přivedlo na myšlenku ukázat rovnost v praxi.

"Je to samozřejmě snaha o rovnost. Jde o to, jak o ní mluvit. Knížky jsou plné povídání o rovnosti. Ale tohle je dokreslení staré známé poučky ze školy - když tě zkouší učitel, ze kterého máš strach, představ si ho v trenýrkách. V těch jsme si všichni rovni," připomíná Jan Bucquoy recept na zbavení se trémy ze zkoušejícího.

Přidává další příklad: "Proč se válčí v uniformách? To by přece bylo jiné, kdyby se bojovalo ve spoďárech. To by nás přece spíš spojovalo, než rozdělovalo. Ale uniforma všechno odosobňuje. To je pak jednodušší zabíjet, že ano?"

Proto Jan Bucquoy vyrábí koláže tváří mocných tohoto světa oblečené ve spodkách a sbírá spodní kalhoty známých osobností. Co nosíte pod šaty, o vás prý hodně prozradí.

Se svou expozicí koláží se z Bruselu vydává do světa. V listopadu vystavuje v Paříži, pak v Londýně a chystá se i do Číny. Možná by přijel i k nám. Rád by však získal i nějaké české exponáty. Slavnostně pronesl výzvu pro politické, umělecké i sportovní osobnosti Česka. Posílejte svoje spodky na adresu:

Musée du Slip Belge
Rue des Eperonniers 52
1000 Bruxelles
Belgique.

Pokud vás, milí čeští VIP, výzva Jana Bucquoye oslovila, posílejte své zánovní spodky panu Janu Bucquoyovi. Určitě ho tím potěšíte.

mapa
Zvětšit mapu: Poloha Musée du Slip Belge v Bruselu
autor: pan
Spustit audio