Jsou doporučení lékařů nereálná? Kdybychom se podle nich chovali, zhroutí se rybářský průmysl

26. prosinec 2015
Glosa Pavla Maurera

Ryb je málo, upozorňuje Pavel Maurer. Kdybychom dodržovali všechna doporučení výživových poradců, došlo by ke kolapsu rybářského průmyslu, tvrdí v následující glose.

Se zdravým stravováním je to někdy trochu složitější než tušíme. Každý z vás jste už určitě slyšeli, že máme jíst alespoň jednou týdně ryby. Kdo chce být ještě zdravější, tak i dvakrát. Jenomže většina z nás to nedodržuje. Zvláště my, suchozemci to máme opravdu těžké. Mořské ryby jsou drahé a často si nejsme jisti jejich čerstvostí. Ty sladkovodní zase mylně považujeme za méněcenné.

A to nás vůbec nikoho určitě ani nenapadlo, že, kdybychom jenom my v Evropě začali dodržovat doporučení lékařů a vyžadovali zhruba 20 deka ryb týdně, zhroutí se celý rybářský průmysl a následně se ceny ryb vyšplhají do astronomických čísel. Ryb prostě není tolik, kolik bychom si přáli.

Čtěte také

Moře a oceány mají svoje limity. Podle odborníků je současný rybolov na hranici svých možností. Další rabování moří může prakticky zničit celé rybí a vodní ekosystémy. Již nyní problesknou v odborných statích informace, že tuňáci ve Středozemním moři jsou na hranici vyhubení, že některé druhy ryb přestaly existovat a že mnohá mořská dna vypadají po nájezdu takzvaných rybích bagrů, jako kdyby spadla atomová bomba.

Co tedy máme dělat my, kteří chceme být zdraví, jíst správně a současně nám vadí devastace moře? Nejspíš bychom se měli domluvit se sousedem, že v lichý týden mám rybu já a sudý zase on, abychom nevytvářeli tlak na prodejce. Nebo že já si dám rybí tuk, který nikdo nechce, a manželka sardinky z konzervy.

Pavel Maurer

Je to trochu přitažené za vlasy, ale když si vzpomenu na sledě v bílé marinádě nebo kambalu v tomatové omáčce – to jsou konzervy mého mládí a nikdy na jejich omamnou chuť nezapomenu. Výživná hodnota nejspíš bude nižší, ale pořád je to lepší než kolečko měkkého gothaje, co říkáte?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio