Jsme toho součástí? Autorská práva potřebujeme, říká právník z Mezinárodní federace hudebního průmyslu

6. říjen 2014

Máme-li nějakého umělce rádi, nemělo by nám být líto mu za jeho práci zaplatit. I to v rozhovoru s Vladimírem Krocem říká Leoš Bednář, právník České národní skupiny IFPI, tedy Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Pravidelně navštěvuje školy po celém Česku, aby se školáky diskutoval o autorských právech. „Jezdí s námi i mladí umělci, kteří poselství o hodnotě hudby přenášejí žákům,“ popisuje.

IFPI, kde Leoš Bednář působí, zastupuje vydavatele hudby – bude však v budoucnosti vůbec koho zastupovat? Stále více především mladých umělců se dnes spolupráci s vydavatelem vyhýbá. Hudbu raději natočí doma svépomocí a poté ji pošlou přímo na internet. „Tato tendence je stále silnější,“ přiznává právník.


Autorská práva chrání to nehmatatelné, co obohacuje naši společnost, to, co nás třeba v písničce upoutá. Autorská práva chrání přidanou hodnotu, kterou umělec vkládá do svého díla.

„I tito umělci se však postupem času chtějí profesionalizovat, chtějí natáčet desky s profesionálními hudebníky, za větší PR podpory, chtějí stát na větších pódiích… a to všechno umožňují právě vydavatelství,“ je přesvědčen. „Pokud by nebylo vydavatelství, neexistovala by podpora mladých talentů, které by se nedostávaly do povědomí veřejnosti.“

Buď toho součástí. Podporuj muziku!

Současným velkým tématem IFPI je boj proti pirátství, tedy proti nelegálnímu stahování hudby. Připravila proto edukativní projekt s názvem Buď toho součástí. Podporuj muziku! „Na konci minulého roku jsme natočili asi 20minutový dokument, který by měl školákům sdělit, že hudba má svou hodnotu,“ popisuje Leoš Bednář.

„Nyní společně s konkrétními umělci navštěvujeme základní školy a besedujeme se žáky, kromě toho proškolujeme pedagogy v rámci jejich dalšího vzdělávání,“ dodává.

Stahování hudby

Stahování hudby z internetu pro osobní potřebu – na rozdíl od jejího nahrávání – u nás není trestné. Musíme však přihlížet k výkladovému ustanovení této výjimky: k takzvanému tříkrokovému testu, který tuto možnost do jisté míry relativizuje.

Práce na počítači. Ilustrační foto

Leoš Bednář dále dodává, že v případě stahování jde o eticky problematické jednání. „Úložiště, na která jiní uživatelé nahráli hudbu, filmy, seriály a podobně, nejsou legální! Nemají totiž vypořádána práva, nemají k nahranému obsahu licenční oprávnění.“

Zde pak podle Leoše Bednáře přichází ke slovu například Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Ta prostřednictvím soudních sporů proti konkrétním úložištím vystupuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

Kampaň Buď toho součástí. Podporuj muziku! vzbudila reakce jak mezi hudebníky, tak mezi jejich fanoušky. Podívejte se na jedno z videí, které paroduje původní dokument IFPI...

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.