„Jsme s vámi, čeští přátelé.“ Anglické městečko připomíná vypálení Lidic, vyvěšuje českou vlajku

Česká vlajka dnes zavlaje na radnici severoanglického města Stoke on Trent. U příležitosti dnešního 79. výročí vypálení Lidic nacisty připomene historické spojení středočeské obce a anglického města. Jen tři měsíce po lidické tragédii se tam zrodilo hnutí, které přispělo k poválečné obnově Lidic.

Čtěte také

My, obyvatelé města Stoke on Trent, jsme chtěli ujistit naše české přátele, že v tento památeční den jsme s nimi. Proto vyvěšujeme českou vlajku. Je to potřetí v historii: poprvé to bylo v září roku 1942, kdy byla kampaň Lidice musí žít vyhlášena, podruhé v roce 1962, když zde byly na návštěvě lidické děti,“ vysvětluje Alan Gerrard.

Společně se svou ženou Cheryl se snaží vazbu mezi severoanglickým Stokem a Lidicemi držet při životě. A daří se jim to. Česká vlajka teď vlaje nad radnicí po dlouhých 59 letech.

Potřebujeme něco, co nám umožní překonat naši sebestřednost. Díky čemu zase uvidíme, že svět je větší než naše vesnice nebo město.
Alan Gerrard

  „Řekla bych, že vztah mezi našimi obcemi s časem posiluje. V dnešní době je důležité vědět, že někde máte přátele. I když osobně je třeba nikdy nepotkáte,“ říká předsedkyně městské rady Abi Brownová.

Symbolické gesto

Podle Alana Gerrarda je vztyčení české vlajky nad radnicí ve Stoku právě teď velmi symbolické. 

Posledních pět let, od referenda o brexitu, jako by se Británie uzavírala do sebe. Opravdu potřebujeme něco, co nám umožní překonat naši sebestřednost. Díky čemu zase uvidíme, že svět je větší než naše vesnice nebo město. A takové velmi důležité pouto tady ve Stoku máme, je to náš vztah s našimi českými přáteli,“ uzavírá aktivista Alan Gerrard.

autoři: Jaromír Marek , als
Spustit audio

Související