Jsme kmínovou velmocí, připomíná Pavel Maurer. Malá hnědá semínka mají využití nejen v kuchyni

24. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Na brambory, do polévky, na maso nebo pečivo, ale taky proti kašli nebo na zklidnění podrážděného žaludku. Na to všechno se používá kmín. Víte, že má Český kmín už několik let zaregistrované chráněné označení původu Evropské unie, stejně jako třeba Žatecký chmel nebo Nošovické kysané zelí?

Není kmín jako kmín! Představte si, že doma v kuchyni běžně používáte tohle lokálně vypadající koření, jenže ono k nám doputovalo třeba až z Egypta a to ještě ne v příliš vysoké kvalitě!

A přitom my máme svůj skvělý český kmín, který dokonce získal před deseti lety chráněné označení původu v rámci EU. Takže máme to, co naši předkové běžně sbírali kolem cest, na lukách a na polích i v příkopech. Milujeme jej na vepřové pečínce, na houskách, na chlebu i na vařených bramborách.

Čtěte také

Myslím, že si mnoho potravin bez kmínu ani nedokážeme představit. Jeden newyorkský expert na jídlo mi dokonce řekl, že nikde v Americe neviděl, že by se kmín používal tak hojně jako u nás v Čechách. Nám to ale chutná, odpověděl jsem a rovnou mu namazal krajíc kmínového chleba dobrým máslem, položil na něj dva pěkně uleželé olomoucké tvarůžky a lehce je ještě navrch posypal kmínovými semínky. Zaoceánský nutricionista se olizoval až za ušima!

Kmín k nám prostě patří. Používali jej staří Arabové, Římané i Řekové. Kuchaři na celé naší planetě jej znají, ale začleňují kmín do svých jídel hodně, málo, nebo vůbec. Některé kultury jej používají asi tak často jako my u nás doma třeba kurkumu. Takže nic moc.

1400 tun za rok

V naší republice se kmín vyskytuje téměř na celém území. Máme jej v jídle, nakládáme s ním zelí, ale dokážeme z něj vyrobit i výbornou kmínku. Kmín se uplatňuje rovněž ve farmacii a lidovém léčitelství. Působí na zklidnění zažívacího traktu, proti nadměrné tvorbě plynů, nadýmání a povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Zvyšuje vylučování mléka, což by měly vědět především kojící matky. S naší roční spotřebou přibližně 1400 tun kmínu jsme v přepočtu na hlavu nejspíš jednou z kmínových velmocí! Proto bychom si měli do svých kuchyní umět vybírat ten nejlepší kmín na trhu. Myslím, že ochranná známka Český kmín zajišťuje náročné parametry kvality tohoto lokálního produktu. To je pro mne podstatné.

brambory

Konečně, když už tady mluvíme o jídle, musím zdůraznit, že kmín jsme jako děti dostávaly od maminky, aby nám pomohl od plynatosti a vyvolal v nás osvobozující prdíky. A to je vlastnost, kterou má kmín stále a která je jistě užitečná, nejen pro děti!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio