Jsme hrdí na migrantské komunity v centru, říká starosta sicilského Palerma Leoluca Orlando

Příliv migrantů do Itálie pokračuje, tamní vláda žádá země EU o pomoc, italská opozice, především Hnutí pěti hvězd a Liga severu, ale viní vládu z nečinnosti. Proti migrantům pak tyto strany žádají rázný postup včetně okamžitého vyhoštění. S tím ale rezolutně nesouhlasí starosta sicilského Palerma Leoluca Orlando.

„Můj život se změnil, když jsem osobně potkal migranty, když jsem potkal mladou dívku z Afriky, plakala, protože během přesunu ze člunu na loď ve Středozemním moři zahynuli její nejbližší. Ta dívka byla podobná mé vnučce. Ona ale přišla o matku, zatímco moje dcera je na živu,“ říká v rozhovoru pro Radiožurnál.

V palermském přístavu migranty vždy vítá, vytvořil pro ně v Palermu civilní podmínky ve spolupráci se zdravotníky, sociálními asistenty, kulturními mediátory, neziskovými organizacemi a charitami. „Ti všichni jsou tam, aby jim pomáhali,“ přibližuje.

Takovou pomoc ocenil i papež František, který poslal Orlandovi děkovný dopis. Jak by ale měla postupovat ostatní města, co se týče přístupu k běžencům?


Starosta sicilského Palerma Leoluca Orlando v minulosti proslul úspěšným bojem proti mafii, nyní bojuje za práva uprchlíků. Evropské politiky naopak viní z genocidního chování vůči běžencům, stejně tak nechápe odmítavý postoj Čechů.

„Myslím, že existuje možnost zrušení povolení k pobytu, pasy bych ale nechal. Cestovní pas je má identita, je to jeden ze způsobů, jak opakovat a pamatovat si, že držitelem pasu je lidská bytost,“ říká s tím, že povolení k pobytu považuje za novou formu otroctví, za nový trest smrti.

A v té souvislosti připomíná, že právě v Palermu naprosto nesouhlasí s konceptem povolení k pobytu, on sám také nesouhlasí s námitkou, že lidé nejsou tolerantní. Netolerance je podle něj jenom v hlavách některých politiků a finančních skupin.

„Palermo je hrdé na to, že jako jediné velké město v Evropě nemá migrantské komunity na periferiích, ale v centru,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: mir
Spustit audio